Buurtactie Duurzaam Elsrijk

September 2019 gaat de Buurtactie Duurzaam Elsrijk van start.

Deze actie is een initiatief van Stadsdorp Elsrijk en de gemeente Amstelveen.
We werken hierbij samen met het Regionaal Energieloket en De Groene Grachten, een ingenieursbureau gericht op verduurzaming van historische panden.

Doel van de actie
Doel van de actie is om u de mogelijkheden van het verduurzamen van uw jaren-dertigwoning te laten zien.
Hierbij wordt rekening gehouden met de karakteristieke kenmerken van de wijk en de woningen.
De actie is gericht op de jaren-dertigwoningen in Elsrijk, gebouwd tussen ongeveer 1915 en 1945
(zie kaart).

Waarom jaren 30-woningen ?

Als jaren-dertig-woningeigenaar beseffen we steeds vaker de semi-monumentale waarde van onze woning maar tevens de gebrekkige energie-efficiency. De gemeente ondersteunt lokale initiatieven gericht op het verduurzamen van woningen met behoud van authentieke elementen. Bij lokale aannemers en installateurs ontbreekt het echter vaak aan kennis en ervaring om deze energiemaatregelen op een ‘monumentale’ manier uit te voeren met aandacht voor uitstraling, rendement en risico’s of ongewenste bijeffecten als vochtproblematiek. Er is dus behoefte aan oplossingen voor verduurzaming met behoud van cultuurhistorische waarde. Door een buurtgerichte aanpak wordt deze verduurzaming toegankelijk voor een brede groep woningeigenaren binnen Elsrijk.

Voorbeeldwoningen

Omdat er binnen de aangegeven groep woningen verschillende typen te onderscheiden zijn gaat De Groene Grachten voor 5 veel voorkomende woningtypen een gratis advies op maat maken.
Iedereen binnen het aangegeven gebied kan zich hiervoor aanmelden waarna er 5 woningen worden geselecteerd. Deze woningen worden gedurende ongeveer een uur geïnspecteerd waarna de mogelijkheden op het gebied van energiebesparing, comfortvergroting en energieopwekking in kaart worden gebracht.
Er wordt een uitgebreide rapportage gemaakt over de mogelijkheden de woning te verduurzamen.
Deze wordt dan tevens anoniem en gratis beschikbaar gesteld voor andere buurtbewoners ten behoeve van het verduurzamen van hun woning.

Alle adviezen en specifieke mogelijkheden per woningtype worden gepresenteerd tijdens een bewonersavond. Hierbij worden ook de mogelijkheden van een collectieve inkoop met betrekking tot verduurzamen gegeven door het Regionaal Energieloket, die daarbij kunnen ontzorgen. De mogelijke maatregelen zullen tevens te raadplegen zijn via de Groene Menukaart, die ook door andere buurtbewoners bekeken kunnen worden.

Wilt u uw woning aanmelden als voorbeeldwoning ?

Bij de start van de actie in september kunt u uw woning vrijblijvend aanmelden voor een gratis advies op maat, waarna er 5 woningen worden geselecteerd. U ontvangt daar in september een uitnodiging voor.

Informatieavond op 19 september

We vertellen u graag meer over deze buurtactie op de informatieavond op donderdag 19 september. Ook hiervoor ontvangt u nog een uitnodiging met het tijdstip en de locatie. Noteert u de datum alvast in uw agenda?

Vragen ?
Voor meer informatie over de actie kunt u contact opnemen met Stadsdorp Elsrijk door
te mailen naar duurzaam@stadsdorpelsrijk.nl.