Werkgroep duurzaam Elsrijk

Op een hete zomermiddag ging de werkgroep Duurzaam Elsrijk van start.

Als oprichters zijn wij op de een of andere manier betrokken bij duurzaamheid en groen. Wij hopen wijkgenoten met elkaar in contact te brengen rond deze thema’s en van elkaar te leren hoe we onze wijk een stukje mooier en duurzamer maken.
Inmiddels bestaat onze werkgroep uit zes actieve leden en vier die op deelonderwerpen met ons meedenken.
Thema’s die hoog op onze agenda staan zijn kennisdelen met onze wijkgenoten over:
·        besparen en opwekken van energie
·        wateroverlast en opvang in de wijk
Wij zijn druk bezig met het organiseren van bijeenkomsten over deze onderwerpen. Waarover en wanneer lees je hieronder en in de agenda van Stadsdorp Elsrijk.

Elsrijkers, die mee willen helpen of zich aanmelden voor een van onze events, zijn van harte welkom via

duurzaam@stadsdorpelsrijk.nl

_______________________________________________________

Maandag 15 april 2019
is in de tuin van Nieuw Vredeveld het nieuwe ‘wormenhotel’ officieel in gebruik genomen. Uiteraard in aanwezigheid van initiatiefneemster May Oostdijk en de bouwers, waaronder Nico van Kooten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Er was eens ….
Een enthousiaste bewoonster in Elsrijk, May geheten, die wormen houdt.
Zij had een droom dat er wormenhotels in de wijk moesten komen. Een duurzame manier om je groenafval via de wormen om te

May Oostdijk en Nico van Kooten

zetten in super vruchtbare mest. Het is haar gelukt bewoners enthousiast te maken en daar is de Werkgroep Wormenhotel Elsrijk.
Na wat geëxperimenteer met mini-wormenhotelletjes in de tuin of in de keuken gaan ze op zoek naar een echte locatie voor huisvesting voor veel wormen en die willen ook veel eten.

Bij Nieuw Vredeveld wordt er dagelijks gekookt dus ook voldoende groenafval geproduceerd die de kok Fred klaar wil zetten voor de hongerige wormen. Er is daar ook een grote tuin voor een mooi hotel. Samen met de tuinman Arjan en de bewoners wordt er een mooie plek uitgekozen waar het hotel gaat komen. Ook de (wijk)bewoners stellen vragen, want tenslotte gaan zij de wormen voeren.

Alles is mooi bedacht maar nu blijkt de tekening van het wormenhotel toch wel erg ingewikkeld. De leden van de werkgroep blijken ook niet heel handig met hamer en zaag.  En hoe komen ze aan al dat hout en bamboe?
Maar gelukkig zijn daar de handige vrouwen en mannen van het Repair Café; Sabine, Theo en Nico die samen met de bewoners o.a. de heer Wijnands van Nieuw Vredeveld een wormenhotel  willen bouwen dat laag genoeg i s en dus ook bereikbaar is voor mensen met een rolstoel.  Nu het materiaal nog. Overal wordt geschikt bamboe vandaan gehaald en gelukkig wil Van Leeuwen’s bouwbedrijf het hout leveren voor het hotel.
Er wordt hard gewerkt aan het hotel zodat het maandag 15 april feestelijk kan worden geopend.
En we hopen dat we lang mogen genieten van het resultaat van deze samenwerking en dat de wormen nog lang en gelukkig leven …..

_______________________________________________________

Januari 2018

Coöperatief Energie opwekken met Stadsdorp Elsrijk

Woensdag 31 januari 2018 serveerde EnergieOntbijt Amstelveen een biologisch ontbijt in Elsrijk.
Op het EnergieOntbijt gaan bewoners, energieadviseurs en -beleidsmakers van de gemeente maandelijks met elkaar in gesprek over het verduurzamen van de eigen woning. Dit keer zijn we te gast bij de werkgroep Duurzaam in de Stadsdorpskamer van Stadsdorp Elsrijk. Naast het gebruikelijke voorstelrondje, waarin iedereen zijn of haar successen en uitdagingen deelt, hebben we de volgende gastsprekers in petto:

·  Frank Boon van energiecoöperatie Zuiderlicht over hoe u mede-eigenaar wordt van een zonnedak in de buurt.
·  Radboud Williams, werkgroep Duurzaam van Stadsdorp Elsrijk over een duurzaam project rond het park bij het Openluchttheater.
·  Adviseur over zonnedakpannen en/of zonnepanelen.

Uiteraard was er na afloop voldoende tijd om adviezen in te winnen over uw woning en contactgegevens uit te wisselen met adviseurs en medewerkers van de gemeente.

 • 2018 jan 31 energie ontbijt 06
  2018 jan 31 energie ontbijt 01
  2018 jan 31 energie ontbijt 03
  2018 jan 31 energie ontbijt 02
  2018 jan 31 energie ontbijt 08
  2018 jan 31 energie ontbijt 07
  2018 jan 31 energie ontbijt 04

_______________________________________________________

O P R O E P: DENK EN WERK MEE AAN EEN DUURZAME WIJK

Donderdag 15 februari 2018 bent u ’s avonds van harte welkom om mee te denken en werken met de duurzame plannen in en rondom het park tussen de Kruiskerk en het Openluchttheater.
De Werkgroep Duurzaam Elsrijk van Stadsdorp Elsrijk zet zich in voor een duurzame leefomgeving in onze wijk. Met aandacht voor natuur, wateroverlast en energie. Voor een aantal projecten heeft de gemeente geld toegezegd, dus willen we graag met buurtgenoten in gesprek om deze projecten nu echt voor elkaar te krijgen.

1. Duurzame energie rondom het Openluchttheater Elsrijk

Hoe kunnen we duurzame energie opwekken in en rondom het park ? Ter inspiratie willen we het Openluchttheater van energie voorzien door in de buurt zonnepanelen te plaatsen. We hebben uw hulp nodig bij het vinden van de juiste daken, leveranciers en andere partners.

2. Verminderen van wateroverlast in en rondom het park

Hoe kunnen we als bewoners zelf bijdragen aan vermindering van de wateroverlast ? We gaan samen op zoek naar oplossingen en kiezen de beste oplossing. Er is geld beschikbaar om het beste idee te ondersteunen.

3. Samen een wormenhotel bouwen voor compost

Compost is een waardevolle bodem voor uw (moes)tuin. Wormen in een “wormenhotel” versnellen het proces om van ons tuinafval compost te maken. Gaan we samen een wormenhotel bouwen, of eentje kopen? Zijn er buurtbewoners die willen helpen bij het beheer? Alle leeftijden zijn welkom !

We zoeken mensen die mee willen denken, mensen met relevante contacten en kennis, en vooral ook mensen die samen aan de slag willen om dingen te doen.

Datum: woensdag 15 februari 2018 van 19:45 tot 21:45 uur
Locatie: Stadsdorpskamer, Heemraadschapslaan 100 Amstelveen

Graag aanmelden: via duurzaam@stadsdorpelsrijk.nl
Kosten: gratis

_______________________________________________________

December 2017

GROENE LINTJE VOOR JACQUELINE QUARLES VAN UFFORD

JQvU groen lintje 15 12 2017 web

 

We zijn supertrots op Jacqueline Quarles van Ufford die het ‘groene lintje 2017′ heeft toegekend gekregen door politieke partij Groen Links in Amstelveen.
Jacqueline is een van de trekkers van de Werkgroep Duurzaam binnen Stadsdorp Elsrijk. Wij feliciteren haar van harte met deze terechte erkenning voor haar inzet voor groen en duurzaam in Elsrijk en omstreken.

 

 

 

 

 

 

_______________________________________________________

November 2017

O P R O E P

Energie, water, groen in het park tussen (Openluchttheater Elsrijk en de Kruiskerk) samen met de buurt.De werkgroep duurzaam heeft dit najaar aan het “Beste idee van Amstelveen” meegedaan en heeft, samen met tien andere ideeën, de finale gehaald. We hebben niet gewonnen maar zijn wel in de prijzen gevallen.
Idee: Het enthousiasmeren van bewoners en organisaties om gezamenlijk een aantal activiteiten op het gebied van energie, water en groen in en rond het park uit te voeren.
Energie, water, groen in het park bestaat uit de volgende activiteiten, welke we samen met de buurtgenoten vorm willen geven en uitvoeren.
Voor al deze activiteiten zoeken we buurtgenoten die willen meehelpen. Er valt een heleboel te doen, te denken valt aan: het verzorgen van de communicatie, organiseren van bijeenkomsten. Je verdiepen in de technische aspecten. Een dagje klussen etc.
Wil je mee helpen of over dit idee meer weten, mail dan naar duurzaam@elsrijk.nl
Energie: Het Openluchttheater Elsrijk van lokaal opgewekte energie voorzien door in de buurt geschikte locaties te vinden voor het plaatsen van zonnepanelen.
Water: Verminderen van de wateroverlast in het park. De buurt wordt gevraagd om hiervoor oplossingen te bedenken. Door middel van een prijsvraag kunnen buurtbewoners de beste oplossing kiezen.
Groen: In het park een wormenhotel ontwerp, bouwen en beheren met en voor de buurt.
Prijsvraag: Verzin een naam voor het park tussen de Kruiskerk en het Openluchttheater. Dit wordt gedaan in de vorm van prijsvraag. Hoewel het park een naam heeft, weet bijna niemand de echte naam.
Energie: Buurtbatterijen, het realiseren van één of twee buurtbatterijen in het transformatorhuisje in het park het grote transformatorhuis bij de Heemraadschapslaan.
Energie: Onderzoeken en realiseren van buurtdeelauto’s. Locatie in de buurt van het park.
Energie: Onderzoeken en realiseren van een zonnepalm aan de achterkant van het park bij het Openluchttheater, waarbij tevens gekeken wordt of de verlichting van het park kan worden verduurzaamd.

_______________________________________________________

9 maart 2017 Energie advies avond met Gideon Goudsmit

Donderdag 9 maart organiseerde de Werkgroep Duurzaam Elsrijk een bijeenkomst met Gideon Goudsmit waarbij hij adviezen gaf.
Er was een mooie opkomst met zo’n 30 bewoners uit Stadsdorp Elsrijk, Villa Randwijck, Patrimonium Amstelveen en Buurtkamer Keizer Karelpark.
Onder ons ook 4 duurzaamheidspartners van de Gemeente Amstelveen.

‘fantastische avond, prima georganiseerd’
‘eindelijk informatie die je niet makkelijk op internet vindt’

Energie advies 9 maart 2017 1Gideon Goudsmit tackelde met gemak al onze vragen. Hot zijn #kruipruimte en #spouwmuur #isolatie en de vraag waar je het eerst mee moet beginnen.
Energie opwekken en waar je die opslaat? In elektrische deelauto’s natuurlijk! Die heeft Gideon voor ons klaar staan op de duurzame markt op 25 maart.

Werkgroep Duurzaam Elsrijk dankt de kerngroep van Stadsdorp Elsrijk, onze werkgroepleden en Tess Doucet die deze avond gisteren in de Stadsdorpskamer mogelijk maakten !

#mensenmakenamstelveen

_______________________________________________________

6 december 2017 Vergadering Werkgroep

Dinsdagavond 6 december vergaderden we in de Stadsdorpskamer van Stadsdorp Elsrijk. Aanwezig waren: Radboud, May, Fons, Coby, Jacqueline en Jurjen. De laatste wil zich vooral inzetten voor het onderwerp wateroverlast in de wijk.

Met elkaar bespraken we hoe we de thema’s water en energie de komende tijd in de wijk onder de aandacht willen brengen. De concrete data en onderwerpen die hieruit zijn voorgekomen vindt je in de agenda van onze werkgroep, rechts op deze pagina.

_______________________________________________________

01 oktober 2016 Rondleiding door Energie(k), energiepositief kantoorgebouw

Tijdens de Atelierroute van Amstelveen is dit kantoorgebouw opengesteld voor het publiek. Op verzoek van de Werkgroep Duurzaam Elsrijk geeft eigenaar Gideon Goudsmit een rondleiding langs de duurzame en energieopwekkende oplossingen van dit gebouw aan de Parelvisserlaan 1 in Amstelveen.

Welke duurzame ideeën wij tijdens deze rondleiding opdeden lees in je de blog Energiek bezoek

_______________________________________________________

28 september 2016 Vergadering Werkgroep

Woensdagmorgen 28 september vergaderden we met de werkgroep in de achtertuin van Jacqueline. Aanwezig waren: Marieke, Radboud, Fons, May, Hans en Jacqueline.

Thema’s en wie hier mee aan de slag wil gaan?

Eerst deden we met elkaar een voorstelrondje over de duurzame thema’s waarin we zijn geïnteresseerd en aan mee willen helpen om iets te organiseren.

 • Mobiliteit: Fons
 • Duurzame huizenroute: Fons, Hans, Jacqueline
 • Waterhuishouding/ onttegeling: Fons (regelgeving), Marieke (groene  daken, waterlabel) Jacqueline (groene daken + actie Steenbreek, Hans (watereducatie, herbouw molen)
 • Duurzaam (ver)bouwen: Jacqueline (kennisdelen), Hans (voorlichting geven)
 • Recycling: Fons (repair cafe)
 • Natuurlijke kringloop; May (Blue Economy) Radboud (compost, postzegelparkjes)
 • Energie: Radboud (hernieuwbaar, coöperatie, gasvrij, follow-this, energieontbijt)
 • Klimaatgordel/ Stelling 2.0: Radboud, Jacqueline
 • Duurzaamheid (clubjes van) Stadsdorp Elsrijk: Radboud (energie-sateliet, keep-it-clean dag met wandelen combineren, duurzame leesclub).

Doelgroep

Ook maakten we een begin met het formuleren van onze doelgroep. Met onze werkgroep willen we niet alleen inwoners van Elsrijk bereiken, maar ook bedrijven en scholen, zoals het Technasium van de KKC, het Amstelveen college, de Roelof Venemaschool, etc. Ook willen we contact leggen met personen uit de lokale politiek.

Website en communicatie

Op onze webpagina komt een onderdeel met agenda items, informatie en tips in de vorm van blogs en interessante links.

_______________________________________________________

8 november 2014 Wat vooraf ging aan de werkgroep Duurzaam Elsrijk

“Ja, het klimaat gaat echt veranderen !”
Wateroverlast, watertekort, hittestress

Wat kun jezelf doen met je eigen tuin, huis en straat ? Onder dit motto organiseerde Stadsdorp Elsrijk in het gastvrije Nieuw Vredeveld een avond over het belang van water in onze eigen woonomgeving. Het was een leuke en leerzame bijeenkomst.

Zo’n vijftig Elsrijkers beluisterden aandachtig twee presentaties, eerst een verzorgd door Marieke Ritzema, Elsrijker en werkzaam bij het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en een door Manfred van der Heijde van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht. Zij lieten zien hoe wij ook in Elsrijk als gevolg van klimaatverandering meer last zullen krijgen van hevigere regenbuien die tot overlast kunnen leiden. Zij lieten zien wat er door de waterschappen aan gedaan wordt om de overlast te beperken, maar ook, wat wij als bewoners kunnen doen om de waterhuishouding in onze woonomgeving positief te beïnvloeden.

Na een pauze spraken de bezoekers in groepjes over diverse stellingen. Een idee dat met name door velen enthousiast wordt ontvangen is het vergroenen van de schuurdakjes in de wijk. Ook een groep bewoners die veel last hebben van een ondergelopen kruipruimte kregen waardevolle tips aangereikt hoe hier iets aan te doen kan zijn. We hopen dat met name het schuurdakjesidee zal leiden tot een project in de wijk dat zich daarmee bezig gaat houden.