Nieuws uit Stadsdorp Elsrijk

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Sociaal

Koninklijke onderscheiding voor Nico van

Dinsdag 26 april is Nico van Kooten gedecoreerd. Hij is nu lid in de Orde van Oranje-Nassau. Nico betekent veel voor zijn buurt en voor Stadsdorp Elsrijk waar hij een van de oprichters van is. Hij is ook initiatiefnemer en onvermoeibare kracht van het Repaircafé. Nico gefeliciteerd en dank voor alles !

Sociaal

Mini boeken en planten bieb geopend

Op vrijdag 4 maart was de opening van de boeken en plantenbieb van stadsdorp Elsrijk.

Sociaal

Stadsdorp niet zonder wijkcoach

Eerder dit jaar gaf onze wijkcoach aan dat ze per 31 december zou stoppen om zich te richten op haar opdrachten als zelfstandig ondernemer. Er is echter nog geen opvolger voor haar. Daarom is door het bestuur gevraagd of zij nog één dag in de week zou willen blijven totdat er een opvolger is, aan wie ze haar werk warm kan overdragen. 

Sacha zal vanaf januari elke maandag aanwezig zijn in Huis Elsrijk, Graaf Aelbrechtlaan 138. De wijkcoach zal zich richten op buurtactiviteiten en zich richten op individuele vragen van wijkbewoners. 

 

Wonen

Wijkagent Hans Steenbergen

Graag wil ik gebruik maken van dit mooie medium om mij voor te stellen. Mijn naam is Hans Steenbergen, wijkagent van Elsrijk Amstelveen. Na in de wijk Waardhuizen te hebben gewerkt is in 2019 een verschuiving geweest onder de wijken en de wijkagenten. Vanaf 1 januari 2020 ben ik de wijkagent van Elsrijk.

Ons politiewerk als wijkagent is in de loop van de jaren redelijk verschoven van het handhaven naar het sociale aspect. Er zijn in de criminaliteitcijfers over de hele linie, dalingen waar te nemen. Gelukkig maar. Het betekent dat onze wijken er ogenschijnlijk veiliger op zijn geworden. In de cijfers zou dat zo kunnen zijn maar er blijven aandachtspunten waar we ons op richten. Zo vinden we dat elke inbraak, dat elke vernieling van een auto of straatmeubilair, elke diefstal van bijvoorbeeld een fiets, er een te veel is. Met het wijkteam proberen wij te voorkomen dat het voorkomt. Andere aandachtspunten zijn de leefbaarheid en de sociale cohesie.

Facebook en lnstagram: Politie Amstelveen heeft een eigen Facebook pagina. "politie basisteam Amstelveen" Hiernaast ook een lnstagram account. "politie.amstelveen" Via deze media houden we de inwoners van Amstelveen op de hoogte van verschillende ontwikkelingen. Soms "life" mee kijken en altijd open voor vragen en suggesties. Dagelijks worden onze werkzaamheden in Amstelveen uiteengezet en toegelicht. Ook worden allerlei tips gegeven. Met iets meer dan 8800 volgers op Facebook en 5700 op lnstagram, zijn we zeer tevreden maar er wonen natuurlijk veel meer mensen in Amstelveen. Onze beiden sites wordt massaal geliket.

Misschien ook iets voor u? U kunt mij altijd benaderen via 0900-8844 of via e-mail hans.steenbergen@politie.nl. 

Ik laat me uitnodigen om in gesprek te gaan over van alles en nog wat. Als ik u niet kan helpen, heb ik vast een contact die dat wel kan. Onderwerpen die spelen zij bijvoorbeeld Travellers aan de deur om klusjes op te knappen, Babbeltrucs, WhatsApp groepen in de straat/wijk. Sociale cohesie, Buren geschillen, Senioren en veiligheid en het voorlichten om te voorkomen van allerlei soorten van criminaliteit. Ook een bezoekje aan het bureau hoort tot de mogelijkheden om met mij van gedachten te wisselen. U bent van harte welkom.

Met politionele groet Hans Steenbergen

Sociaal

Buurtinitiatief, idee of nieuwe club

Heeft u een idee om Elsrijk of uw buurt leefbaarder en leuker te maken? En kun u hierbij een steuntje in de rug gebruiken? Dan kan Stadsdorp Elsrijk u hierbij helpen.

Wilt u een club starten of een werkgroep oprichten? Ook dan staat Stadsdorp Elsrijk voor u klaar met advies, ondersteuning en kunnen we eventueel ruimte bieden in Huis Elsrijk of de Blokhut.

Is er al een club of initiatief, maar zijn de gegevens nog niet compleet? Dan vragen we u om ook onderstaand formulier in te vullen, zodat we de gegevens in ons adressenbestand kunnen aanvullen.

Als u het formulier invult, nemen we daarna contact met u op om uw idee te bespreken. En samen te kijken wat we voor u kunnen betekenen. 

Klik hier voor het aanmeldformulier >>

Sociaal

Helpende hand nodig?

Door onderstaand formulier in te vullen vraagt u om hulp uit de buurt.

Klik hier voor het aanmeldformulier >>

Het kan een kleine vraag zijn waar iemand uit de buurt u eenmalig of een aantal keer mee kan helpen. Denk bijvoorbeeld aan een boodschap doen, een klein klusje in huis of tuin, de hond een keer uitlaten, naar de huisarts brengen of af en toe een praatje komen maken. Het gaat om kleine klusjes die je als buren voor elkaar doet.

De wijkcoach zal contact met u opnemen over uw vraag. Samen stelt u een korte oproep op die de wijkcoach zal verspreiden in de buurt en via digitale kanalen. De oproep is volledig anoniem, zodat u niet ineens vreemde mensen voor de deur hebt staan.

De wijkcoach bemiddelt tussen u als vrager en de ander als aanbieder van hulp. Op deze manier proberen we heel dichtbij hulp voor u te zoeken. U leert misschien weer nieuwe buren kennen en wie weet kunt u vaker een beroep op hen doen.

Sociaal

Jaarverslag 2020

Ondanks corona hebben we als Stadsdorp Elsrijk het afgelopen jaar niet stilgezeten. In het jaarverslag kunt u lezen wat wij het afgelopen jaar hebben kunnen realiseren.

Heeft u nog suggesties hoe we onze wijk nog leuker kunnen maken voor iedereen?

Mail ons uw tips of suggesties naar : info@stadsdorpelsrijk.nl

Klik hier om het jaarverslag te downloaden / te lezen >>

Sociaal

Budget voor je buurtinitiatief

Heb je ook zo’n zin om met de straat of je buurt iets te doen? Lekker naar buiten met z’n allen, elkaar ontmoeten. Ga je samen met je buren een zomers straatfeest organiseren, een sportmiddag of heb je een ander leuk idee om samen met de buren te doen? Dan kun je bij Stadsdorp Elsrijk een tegemoetkoming in de kosten aanvragen.

Voor een zomers straatfeest is bijvoorbeeld maximaal € 200,- beschikbaar. Voor andere initiatieven wordt per initiatief bekeken wat er nodig is en wat de straat zelf kan bijdragen.

Mail naar info@stadsdorpelsrijk.nl voor meer informatie of het aanmelden van je buurtactiviteit.

Sociaal

Eerste Wijkkrant Elsrijk

Donderdag 24 juni heeft burgemeester Tjapko Poppens de eerste wijkkrant van Stadsdorp Elsrijk in ontvangst genomen. Deze wijkkrant is ontwikkeld door Stadsdorp Elsrijk en wordt verspreid onder alle bewoners van Elsrijk. Eerste exemplaar Burgemeester Tjapko Poppens heeft in Huis Elsrijk het eerste exemplaar van de wijkkrant in ontvangst genomen. Het eerste exemplaar werd overhandigd door Karin Dumasy, bestuurslid en lid van de werkgroep communicatie die de wijkkrant heeft ontwikkeld.

Waarom een wijkkrant

In coronatijd is gebleken dat er behoefte is aan een papieren, en ‘bewaarbaar’ medium, een communicatiespil die de basis is voor heldere informatie, nieuwtjes, tips en weetjes. Denk aan informatie over het Stadsdorp , de buurt (zowel historisch als actueel), zorgverleners en ook welke activiteiten er plaatsvinden georganiseerd door buurtbewoners en instellingen zoals het Openluchttheater Elsrijk en het Amstelveens Poppentheater. Voor de migranten in de wijk is een aantal artikelen in het Engels vertaald. Deze krant is informatief, onderhoudend en verbindend. De krant wordt verspreid door buurtbewoners. Een digitale versie van de krant is vanaf volgende week beschikbaar op de website van Stadsdorp Elsrijk. De volgende editie komt in het najaar uit; in 2022 zullen zelfs drie edities worden uitgegeven.

Nieuwe huisstijl

De uitgave van de krant is tevens de start van een nieuwe huisstijl. Vanuit het Stadsdorp was er behoefte aan een nieuwe en heldere huisstijl die behalve herkenbaar ook toepasbaar is voor alle social media en andere uitingen zoals de nieuwe website.

Nabuurschap

Stadsdorp Elsrijk is in 2014 opgericht. Bewoners uit de wijk hebben de handen ineen geslagen om voor elkaar iets te betekenen en om te kijken naar elkaar; dat is nabuurschap. De nieuwe krant vergroot de zichtbaarheid van Stadsdorp Elsrijk en hoopt daarmee te laten welke initiatieven en activiteiten er door en voor bewoners zijn.

De slogan ‘door Elsrijkers voor Elsrijkers’ wordt hiermee uitgedragen

Klik hier om de digitale Wijkkrant Elsrijk te lezen >>

Gezondheid

Nabuurschap, burenhulp in Elsrijk

Nabuurschap, burenhulp in Elsrijk

De buren om hulp vragen is niet voor iedereen de gewoonste zaak van de wereld. En toch zijn het vaak de mensen die vlakbij wonen die best iets willen betekenen voor de ander. Om die vraagverlegenheid te doorbreken heeft Stadsdorp Elsrijk de Nabuurschap Hulpkaart ontwikkeld.

Op vrijdag 7 mei heeft wethouder Marijn van Ballegooijen de eerste Nabuurschap Hulpkaart overhandigd aan Wilke Peeters, coördinator van Medisch Centrum Zonnestein. Zoals wethouder van Ballegooijen aangaf een belangrijke stap om de samenwerking tussen zorg & welzijn te bevorderen. Met deze handeling is de samenwerking tussen Stadsdorp Elsrijk en MC Zonnestein op het gebied van welzijn in de wijk bekrachtigd. Het is een eerste stap naar het vorm geven van Welzijn op Recept. Een werkwijze waarbij er niet alleen gekeken wordt naar de medische klachten van een patiënt, maar ook gekeken wordt hoe het welzijn van de patiënt bevordert kan worden.

Via het aanmeldformulier ‘Kunt u een helpende hand gebruiken?’ kunnen mensen zich aanmelden.

Samen met de hulpvrager gaat de wijkcoach in gesprek om te horen wat er precies nodig is en of de persoon al mensen in de buurt kent.

In overleg met de hulpvrager wordt een flyer (‘Kunt u mij helpen’) met de hulpvraag huis-aan-huis in de buurt verspreid. Dit gebeurt anoniem, om te voorkomen dat mensen met verkeerde bedoelingen ineens aan de deur staan.

Buurtgenoten die willen helpen melden zich bij de wijkcoach. De wijkcoach maakt vervolgens de verbinding tussen vraag en aanbod. We willen met deze methode niet alleen bewoners in Elsrijk helpen, maar vooral ook de sociale samenhang in de straat stimuleren. Elkaar kennen kan zo’n verschil maken in het woongenot en veiligheidsgevoel.

Aanmelden kan via dit formulier >>

Wijkcoach:

Sacha de Ruiter

Werkdagen: maandag – woensdag – donderdag

Huis Elsrijk  

Graaf Aelbrechtlaan 138

1181 SZ Amstelveen 

Gezondheid

Inloopspreekuur weer van start

Het inloopspreekuur is een samenwerking tussen de wijkcoach, ouderenadviseur en maatschappelijk werker van de wijk.

U kunt terecht met vragen met betrekking tot uw welzijn, vragen over leefbaarheid of bijvoorbeeld een vraag waarvan u niet goed weet bij wie u met deze vraag kunt aankloppen. We helpen u graag op weg!

Het inloopspreekuur is zonder afspraak te bezoeken. De wijkcoach, ouderenadviseur of maatschappelijk werker is er voor u.

U bent elke maandag tussen 10.30 en 11.30 uur welkom in Huis Elsrijk, Graaf Aelbrechtlaan 138, Amstelveen.

Wijkcoach: Sacha de Ruiter

Ouderenadviseur: Ines Steevens

Maatschappelijk werk: Moenes Tafakori

Duurzaamheid

Geslaagde Schoon Elsrijk actie

'Pas als je goed gaat kijken, zie je hoeveel zwerfafval er ligt.'

Dit is één van de reacties van een deelnemer aan de allereerste Schoon Elsrijk opschoonactie. Er lag veel. Heel veel. Er zijn door de 23 deelnemers maar liefst 27 volle vuilniszakken met zwerfvuil opgehaald. Mondkapjes, peuken, flesjes en blikjes voeren de boventoon. Maar ook een leeg bierkratje of een 'verplaatst' naambord werden gevonden.

Organisator Maarten de Haan kijkt terug op een geslaagde eerste editie. Het smaakt naar meer. Tenslotte is er altijd zwerfafval op te ruimen. We houden u op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen.

Meer weten of u al aanmelden voor een volgende dag, meldt je aan voor de Schoon Elsrijk WhatApps groep: https://chat.whatsapp.com/CcMBLTCbfW81tfJqq9DWAz

Cultuur

Elsrijkers in het nieuws

Ik ben Denise Dickmeis en woon in Amstelveen.

Sinds ik niet meer beroepsmatig bezig ben, kon ik weer tijd vrij maken voor mijn grote hobby, schilderen en tekenen. Eerst via kleine particuliere groepjes. Later onder begeleiding van een kundige docent bij de SAKB. Om mij nog verder te bekwamen in technieken en kennis van de kunstgeschiedenis ben ik in 2015 aan de Kunstacademie Crejat in Alkmaar gaan studeren. In Alkmaar ben ik nu bezig met de Academische jaren en ook op het SAKB ben ik nog steeds actief aan het schilderen.

Mijn werken zijn heel verschillend. Van figuratief naar abstract en met verschillende materialen komen ze tot stand. Het ligt helemaal aan het onderwerp waar ik mee bezig ben. Vaak hebben ze een maatschappelijke ondertoon.

Deze serie "Vrouwen in de wereld" is tot stand gekomen, door een artikel, dat ik las in de krant, over de soms nog, ontluisterende, ongelijkwaardige plaats van de vrouwen in de wereld. Hoewel de positie van veel vrouwen al stukken vooruit is gegaan, is journalistieke aandacht voor dit onderwerp, nog wel steeds hard nodig.
De afbeeldingen zijn geschilderd in grijs/ wit en zwart. Dit geeft het werk een soort neutraliteit. Alle vrouwen zijn gelijk, ook al verschillen zij onderling.
De kleur die wel is gebruik, in de afbeelding verwijst naar haar omgeving of de gemeenschap waarin zij zich bevind en de maatschappelijke achtergrond, gewoontes en dreigingen waar zij misschien mee te maken kan krijgen. Soms is de "hint" lastig te vinden. Hoe meer jezelf weet over " vrouwen in de wereld" hoe sneller je de hint zult kunnen interpreteren.

Een aanzet voor de kijker om misschien bewuster te worden hoe de positie van de vrouw er nu voor staat en gericht mee te willen werken aan een gelijkwaardige plaats van vrouwen over de hele wereld.

Rond internationale vrouwendag zie je mijn werk geëxposeerd op en rond het Stadshart.

Sociaal

Hart voor jou!

'Wat hangt daar?' 'Wat leuk, dit maakt me vrolijk.'

De hartjes zorgen voor verbazing en glimlach bij de voorbijgangers. Een klein gebaar zorgt voor fijn gevoel.

Aan de oproep om iemand een hart onder de riem te steken of iemand te bedanken voor burenhulp, wordt gehoor gegeven.

De eerste kleine attenties zijn uitgedeeld aan de mensen die aangemeld zijn door buurtbewoners. De één omdat ze altijd voor anderen klaar staat, de ander omdat hij zich door de corona-maatregelen eenzaam voelt. Er werd bij het uitreiken van de attentie zelfs een opkomende traan weggeslikt door de ontvanger.

Een klein gebaar kan iemands dag opvrolijken!

Kijk eens om u heen, wie zou u in het zonnetje willen zetten?

Neem contact op met de wijkcoach en zij zorgt er voor dat die persoon een kleine attentie ontvangt!

De hartjes zijn gehaakt door bewoners van Nieuw Vredeveld en genaaid door buurtbewoners! Samen zorgen we voor vrolijkheid in de wijk!

Duurzaamheid

Groen moet je doen!

bron: website gemeente Amstelveen

Groen moet je doen! Aan de slag in Amstelveen Noord-OostNóg groener

We willen samen met onze inwoners Amstelveen nog mooier en groener maken. Daarom zijn we op zoek naar goede ideeën. Bijvoorbeeld een bloemenzee in plaats van een oud plantsoentje of een vlindertuin. Of weet je een goede locatie voor een minibos? Heb jij een goed idee? Zorg ervoor dat anderen jouw idee liken. Voor alle ideeën gezamenlijk is € 100.000 beschikbaar. Kom dus met ideeën. Hoe meer hoe beter! Het kan tot en met zondag 28 maart 2021.

Wat doen we zelf?

Amstelveen kent groot team van buitendienst medewerkers die dagelijks het groen in Amstelveen bijhouden. De buitendienst inspecteert het groen en de bomen ook op veiligheid en conditie. Jaarlijks vervangen zij bomen, gazon en heesters om alle beplanting gezond te houden. Bij het opknappen van de verschillende wijken in Amstelveen kijken wij goed waar we groen kunnen behouden en ook groen kunnen toevoegen. Zo zijn we in gesprek met een school om een minibos aan te leggen. Zo brengen we kinderen dichterbij de natuur.

Voor de verbreding van de A9 en de vernieuwing van de Amstelveenlijn is het niet te vermijden dat er groen wordt verwijderd. Dat heeft grote impact op het groen en de groenbeleving in de stad. Het uitgangspunt is daarom altijd behoud van zoveel mogelijk groen en herstel/herplaatsing van verwijderd groen na werkzaamheden. We gaan voor de compensatie van de gekapte bomen voor de A9 zelf de beplanting regelen. Deze expertise hebben we in huis.

Wist je dat?

Amstelveen een Bijvriendelijke gemeente is? In het najaar van 2019 zijn bijna een half miljoen bloemenbollen geplant. Bloembollen zijn belangrijk voor het insectenleven en creëren een bij-vriendelijk klimaat. Én in het voorjaar komen weer prachtige kleuren op in de stad! Help jij ook mee de bij blij te maken in Amstelveen? Plant dan bollen in jouw tuin of in bloembakken op het balkon. Voorjaarsbloeiende bollen kun je het beste planten vanaf september tot december.

Wat kun je zelf doen?

Een groen dak of gevel met onze subsidie

Een dak of gevel met beplanting heeft veel voordelen en daarnaast ziet het er ook nog mooi uit.

Zo blijft het dak koeler waardoor de levensduur van het dak verdubbelt. Beplanting op daken of gevel zorgt voor geluiddemping en draagt bij aan de biodiversiteit waardoor het aantrekkelijk is voor diverse diersoorten, zoals vogels en bijen. Beplanting helpt ook om jouw dak rainproof te maken. Groene daken werken als een spons; ze kunnen 60 tot 80 procent meer water vast houden dan een onbegroeid dak. Op die manier kan wateroverlast op straat worden verminderd.

Wij hebben een subsidieregeling voor het aanleggen van groen op gebouwen. Voor meer informatie en voor het aanvragen van de subsidie kijk op: www.amstelveen.nl/groenopgebouwen.

Geveltuin

Geen voortuin, maar wil je wel groen voor de deur? je kunt na onze toestemming een rij tegels langs de gevel verwijderen en een geveltuin aanleggen. Zo’n strook beplanting draagt niet alleen bij aan een groener straatbeeld, maar houdt de woning in de zomer koeler en zorgt ervoor dat regenwater sneller in de grond kan infiltreren. Het aanvragen van een geveltuintje is gratis. Kijk voor meer informatie op: www.amstelveen.nl/geveltuintjes 

Jouw tuin Rainproof: tegel eruit, plant erin

Minder tegels in de tuin heeft veel voordelen. Het regenwater kan namelijk zo in de bodem zakken en vult het grondwater aan. Een volledig betegelde tuin voert het water via het riool af, kan wateroverlast veroorzaken of het riool overbelasten bij heftige regenbuien. Kijk op www.amstelveenrainproof.nl voor tips om jouw tuin, zonder veel onderhoud Rainproof te maken.

Wist je dat:

Warmte boven een betegelde tuin langer blijft hangen? Het vervangen van tegels door planten of gras zorgt voor minder hitte in de tuin op warme zomerdagen. Bovendien draagt meer groen in de tuin ook bij aan een betere biodiversiteit. Dit is goed voor de vogels, bijen, vlinders en andere insecten.  

Sociaal

Haak of naai je mee?

Er wordt in het diepste geheim gewerkt aan hartverwarmende actie! We mogen er verder nog niets over vertellen, hooguit de hint geven om vanaf volgende week woensdag je ogen open te houden in de wijk.

Kan je haken of naaien en heb je een uurtje over? Stuur een berichtje naar de wijkcoach Sacha de Ruiter sacha@stadsdorpelsrijk.nl | 06-40041272

Gezondheid

Fit in Elsrijk

Een initiatief van Amstelveen sport om bewegen te stimuleren door te wandelen.

Op de website van Amstelveen Sport staat een overzicht van alle wandelingen die je in de verschillende wijken van Amstelveen kunt maken.

‘Wandelen in Amstelveen’:

Wandelen is goed voor alles. Je hart, bloedvaten, bloeddruk, cholesterol, botten en spieren, gewicht en geheugen, ze gaan er allemaal op vooruit. En niet te vergeten: je humeur wordt er beter van. Daarom biedt AmstelveenSport wandelen voor iedereen. Zie ook voor totaal overzicht: https://bewegen.amstelveensport.nl/wandelroutes/  

Fitnessroute Elsrijk

De fitnessroute Elsrijk is hier te downloaden.

Naast een aantal foto’s en een plattegrond van de route wordt bij iedere stap duidelijk uitgelegd welke oefeningen je kunt doen. Uiteraard op je eigen niveau aan te passen. Een mooie uitdaging om in je eigen wijk aan de slag te gaan met bewegen. 

Bestuur Stadsdorp Elsrijk wenst u veel plezier bij deze fitnessroute!

Sociaal

Nieuwsbrief juni 2022

Lees hier de meest recente Stadsdorp Elsrijk nieuwsbrief.

Berichten van je club, werkgroep of anders die je graag in de eerstvolgende nieuwsbrief wil publiceren, kun je aanleveren bij info@stadsdorpelsrijk.nl, onder vermelding van 'voor de volgende nieuwsbrief'.

Graag de gewenste tekst volledig aanleveren.

Sociaal

Opening Huis Elsrijk & Rommelroute

In de ochtend een feestelijke aftrap met de eerste rommelroute in de wijk. Meer dan 50 adressen hadden in de voortuin een feestelijke marktkraam ingericht waar de bewoners tweedehands spullen aan de man konden brengen. Het was een gezellige bijeenkomst waarbij buurtbewoners met elkaar in gesprek raakten en ook nog leuke dingen konden kopen.

Gevolgd door een feestelijke opening om vier uur door onze voorzitter, de burgemeester en de kinderburgemeester, daarbij geassisteerd door twee kinderen van Pretpiste, van Huis Elsrijk in de voortuin van onze nieuwe locatie: Graaf Aelbrechtlaan 132.

Het was een kleinschalige opening vanwege corona, maar daarom niet minder gezellig. Naast het bestuur, een paar raadsleden en bewoners waren ook een afvaardiging van onze medebewoners van de Apostolische Gemeenschap aanwezig. De hapjes (gezonde heerlijke snacks) werden verzorgd door onze dames van de buurtbistro.

Bekijk het vidoeverslag; https://youtu.be/3B2ZpiEoRUA

Cultuur

Project Villa Krelage bezoek de Bazel

We kregen een ’stofmap’ met daarin de archiefstukken van de heer G. Krelage uit Elsrijk. Het was een blauwe map met een keurig blauw lint in een strik er om heen, spannend nu gaat het gebeuren….

In de map vonden we notariële actes van grond welke de heer Krelage heeft aangekocht. Hij is begonnen met aankopen in 1936 met percelen die ten oosten van de wijk patrimonium lagen zijnde de straten Jan Benninghstraat en Surmontstraat voor 13000 gulden. Op de aktes staat dat hij handelt uit naam van Bouw Exploiteur N.V. Duikerbouw IV, hij woonde aan de Hoofdweg 14 te Amsterdam. Ook handelde hij uit naam van de heer Wilhelmus Lemmens uit Pittsburgh Amerika, de naam Sulvum Atrium wordt hierin genoemd. In de jaren 1936 tot en met 1937 koopt hij grond op voor meerdere percelen in Elsrijk waaronder de Graaf Aelbrechtlaan en diverse andere straten, waaronder ook de Charlotte van Montpensierlaan. We vinden in de map verschillende tekeningen met daarop in prachtig handschrift aangegeven ‘Elsrijk’

Cultuur

Project Straten van Elsrijk

Een aantal Elsrijkers zijn enthousiast geraakt door het programma ‘Straten van Amsterdam’ op AT5 en zijn eind 2015 begonnen met het inventariseren van de historie van diverse straten in de wijk.

Start 19 mei 2016

Vanuit het Buurtjesproject uit de wijk is er een bijeenkomst gehouden in de Heemraadschapslaan om te inventariseren wat de bewoners kunnen doen voor de wijk en wat Stadsdorp Elsrijk kan doen voor de bewoners. Hieruit is een subgroep ontstaan die de sociale geschiedenis van deze laan onderzoekt. De bijeenkomst is gehouden voor de Heemraadschapslaan vanaf de Keizer Karelweg naar het spoor toe.

Er zijn een aantal oud bewoners benaderd die zich levendig in leven hoe deze laan er vroeger uit zag, zij kunnen zich dit nog goed herinneren met bruggen naar de woningen en ook de bedrijvigheid van de laan.

De bedoeling is dat er een format voor een boekje ontstaat welke de bewoners kunnen bespreken op een in de toekomst te houden buurtbijeenkomst. Vanuit deze opzet kan er een artikel worden gemaakt voor het blad Amstelmare van de Vereniging Historisch Amstelveen. De Vereniging Historisch Amstelveen denkt met de subgroep mee.

In 2019 is er verder gegaan met dit project en is ook de rest van de Heemraadschapslaan betrokken door middel van een schrijven aan alle bewoners van deze laan. Er zal een wandeling worden uitgezet op de Historische dag Elsrijk op 14 september 2019 aan de hand van de ingeleverde foto’s en verhalen vanuit deze laan.

Zoom