Groen moet je doen!

22-02-2021

Duurzaamheid

bron: website gemeente Amstelveen

Groen moet je doen! Aan de slag in Amstelveen Noord-OostNóg groener

We willen samen met onze inwoners Amstelveen nog mooier en groener maken. Daarom zijn we op zoek naar goede ideeën. Bijvoorbeeld een bloemenzee in plaats van een oud plantsoentje of een vlindertuin. Of weet je een goede locatie voor een minibos? Heb jij een goed idee? Zorg ervoor dat anderen jouw idee liken. Voor alle ideeën gezamenlijk is € 100.000 beschikbaar. Kom dus met ideeën. Hoe meer hoe beter! Het kan tot en met zondag 28 maart 2021.

Wat doen we zelf?

Amstelveen kent groot team van buitendienst medewerkers die dagelijks het groen in Amstelveen bijhouden. De buitendienst inspecteert het groen en de bomen ook op veiligheid en conditie. Jaarlijks vervangen zij bomen, gazon en heesters om alle beplanting gezond te houden. Bij het opknappen van de verschillende wijken in Amstelveen kijken wij goed waar we groen kunnen behouden en ook groen kunnen toevoegen. Zo zijn we in gesprek met een school om een minibos aan te leggen. Zo brengen we kinderen dichterbij de natuur.

Voor de verbreding van de A9 en de vernieuwing van de Amstelveenlijn is het niet te vermijden dat er groen wordt verwijderd. Dat heeft grote impact op het groen en de groenbeleving in de stad. Het uitgangspunt is daarom altijd behoud van zoveel mogelijk groen en herstel/herplaatsing van verwijderd groen na werkzaamheden. We gaan voor de compensatie van de gekapte bomen voor de A9 zelf de beplanting regelen. Deze expertise hebben we in huis.

Wist je dat?

Amstelveen een Bijvriendelijke gemeente is? In het najaar van 2019 zijn bijna een half miljoen bloemenbollen geplant. Bloembollen zijn belangrijk voor het insectenleven en creëren een bij-vriendelijk klimaat. Én in het voorjaar komen weer prachtige kleuren op in de stad! Help jij ook mee de bij blij te maken in Amstelveen? Plant dan bollen in jouw tuin of in bloembakken op het balkon. Voorjaarsbloeiende bollen kun je het beste planten vanaf september tot december.

Wat kun je zelf doen?

Een groen dak of gevel met onze subsidie

Een dak of gevel met beplanting heeft veel voordelen en daarnaast ziet het er ook nog mooi uit.

Zo blijft het dak koeler waardoor de levensduur van het dak verdubbelt. Beplanting op daken of gevel zorgt voor geluiddemping en draagt bij aan de biodiversiteit waardoor het aantrekkelijk is voor diverse diersoorten, zoals vogels en bijen. Beplanting helpt ook om jouw dak rainproof te maken. Groene daken werken als een spons; ze kunnen 60 tot 80 procent meer water vast houden dan een onbegroeid dak. Op die manier kan wateroverlast op straat worden verminderd.

Wij hebben een subsidieregeling voor het aanleggen van groen op gebouwen. Voor meer informatie en voor het aanvragen van de subsidie kijk op: www.amstelveen.nl/groenopgebouwen.

Geveltuin

Geen voortuin, maar wil je wel groen voor de deur? je kunt na onze toestemming een rij tegels langs de gevel verwijderen en een geveltuin aanleggen. Zo’n strook beplanting draagt niet alleen bij aan een groener straatbeeld, maar houdt de woning in de zomer koeler en zorgt ervoor dat regenwater sneller in de grond kan infiltreren. Het aanvragen van een geveltuintje is gratis. Kijk voor meer informatie op: www.amstelveen.nl/geveltuintjes 

Jouw tuin Rainproof: tegel eruit, plant erin

Minder tegels in de tuin heeft veel voordelen. Het regenwater kan namelijk zo in de bodem zakken en vult het grondwater aan. Een volledig betegelde tuin voert het water via het riool af, kan wateroverlast veroorzaken of het riool overbelasten bij heftige regenbuien. Kijk op www.amstelveenrainproof.nl voor tips om jouw tuin, zonder veel onderhoud Rainproof te maken.

Wist je dat:

Warmte boven een betegelde tuin langer blijft hangen? Het vervangen van tegels door planten of gras zorgt voor minder hitte in de tuin op warme zomerdagen. Bovendien draagt meer groen in de tuin ook bij aan een betere biodiversiteit. Dit is goed voor de vogels, bijen, vlinders en andere insecten.  

Waar

Graaf Aelbrechtlaan 138 Amstelveen

Meer informatie

Contact

Bestuur Stadsdorp Elsrijk
Contactpersoon

Neem contact op met Bestuur:

3