Gedenktegel Bombardement

01-03-2021

Cultuur
Cultuur

Gedenktegel herinnert aan bombardement in Elsrijk Amstelveen

Door • Amstelveenz • vrijdag 26 februari 2021 om 10:50

Amstelveen - Het is 76 jaar geleden dat een geallieerd bombardement diverse woonhuizen aan de Charlotte van Montpensierlaan in de Amstelveense wijk Elsrijk verwoestte. 

Bij een bombardement op 24 februari 1945 kwamen minstens tien mensen om het leven en vielen vele gewonden. Om hierbij stil te staan heeft de gemeente op initiatief van één van de overlevenden een gedenktegel in de bestrating aangebracht. De toedracht van het bombardement is nog altijd onbekend.

'De initiatiefnemer heeft ons benaderd met de vraag of er een herdenkingspunt kon komen op deze plek,' zegt wethouder Herbert Raat (Monumenten, VVD).

'Het is mooi én belangrijk dat mensen aandacht blijven vragen voor de geschiedenis van Amstelveen. Daar werken wij graag aan mee.' Het plaatsen van een gedenktegel past binnen het programma Historisch Besef, waarbinnen de gemeente ernaar streeft inwoners bekend te maken met de geschiedenis van Amstelveen.

De officiële onthulling van de gedenktegel aan de Charlotte van Montpensierlaan is vanwege de coronamaatregelen uitgesteld en zal op een later moment plaatsvinden.