Sociaal

Stadsdorp niet zonder wijkcoach

Eerder dit jaar gaf onze wijkcoach aan dat ze per 31 december zou stoppen om zich te richten op haar opdrachten als zelfstandig ondernemer. Er is echter nog geen opvolger voor haar. Daarom is door het bestuur gevraagd of zij nog één dag in de week zou willen blijven totdat er een opvolger is, aan wie ze haar werk warm kan overdragen. 

Sacha zal vanaf januari elke maandag aanwezig zijn in Huis Elsrijk, Graaf Aelbrechtlaan 138. De wijkcoach zal zich richten op buurtactiviteiten en zich richten op individuele vragen van wijkbewoners. 

 

Duurzaamheid

AFGELAST Repair café 3de zaterdag

Helaas moet het repair café vanwege corona weer pas op de plaats maken.

In plaats van het fysieke repair café, gaan we de inleverbak bij Huis Elsrijk weer in gebruik nemen.

Tijdens een speciale editie in het Openluchttheater werd de aftrap gegeven voor de heropening van het Repaircafé. Tijdens deze speciale editie zijn de vrijwilligers aan de slag gegaan met diverse reparaties. Er zijn reparaties verricht aan onder andere een koffiezetapparaat, lamp, een oude platenspeler, een telefoon en weegschaal. En werden er diverse herstelwerkzaamheden gedaan aan een jas en rok.

De vrijwilligers zijn erg blij dat ze weer van start kunnen en hebben hun uiterste best gedaan om alle reparaties ter plekke uit te voeren. Eén apparaat was helaas niet meer te redden. Dat kan natuurlijk gebeuren. Dit apparaat wordt ingeleverd bij het afvalbrengstation.

Apparaten en kledingstukken repareren is duurzaam. Veel spullen kunnen na een reparatie nog jaren mee. Dat scheelt weer extra spullen op de afvalberg. Heeft u wel eens spullen die eigenlijk nog best jaren mee kunnen, als ze gerepareerd zouden worden?

Kom dan eens langs bij het Repaircafé. Wie weet kunnen de vrijwilligers uw spulletjes een tweede leven geven.

Het Repaircafé is elke derde zaterdag van de maand van 10.00 tot 12.00 uur in BijVredeveld. (Het Restaurant naast Nieuw Vredeveld). 

Wonen

Wijkagent Hans Steenbergen

Graag wil ik gebruik maken van dit mooie medium om mij voor te stellen. Mijn naam is Hans Steenbergen, wijkagent van Elsrijk Amstelveen. Na in de wijk Waardhuizen te hebben gewerkt is in 2019 een verschuiving geweest onder de wijken en de wijkagenten. Vanaf 1 januari 2020 ben ik de wijkagent van Elsrijk.

Ons politiewerk als wijkagent is in de loop van de jaren redelijk verschoven van het handhaven naar het sociale aspect. Er zijn in de criminaliteitcijfers over de hele linie, dalingen waar te nemen. Gelukkig maar. Het betekent dat onze wijken er ogenschijnlijk veiliger op zijn geworden. In de cijfers zou dat zo kunnen zijn maar er blijven aandachtspunten waar we ons op richten. Zo vinden we dat elke inbraak, dat elke vernieling van een auto of straatmeubilair, elke diefstal van bijvoorbeeld een fiets, er een te veel is. Met het wijkteam proberen wij te voorkomen dat het voorkomt. Andere aandachtspunten zijn de leefbaarheid en de sociale cohesie.

Facebook en lnstagram: Politie Amstelveen heeft een eigen Facebook pagina. "politie basisteam Amstelveen" Hiernaast ook een lnstagram account. "politie.amstelveen" Via deze media houden we de inwoners van Amstelveen op de hoogte van verschillende ontwikkelingen. Soms "life" mee kijken en altijd open voor vragen en suggesties. Dagelijks worden onze werkzaamheden in Amstelveen uiteengezet en toegelicht. Ook worden allerlei tips gegeven. Met iets meer dan 8800 volgers op Facebook en 5700 op lnstagram, zijn we zeer tevreden maar er wonen natuurlijk veel meer mensen in Amstelveen. Onze beiden sites wordt massaal geliket.

Misschien ook iets voor u? U kunt mij altijd benaderen via 0900-8844 of via e-mail hans.steenbergen@politie.nl. 

Ik laat me uitnodigen om in gesprek te gaan over van alles en nog wat. Als ik u niet kan helpen, heb ik vast een contact die dat wel kan. Onderwerpen die spelen zij bijvoorbeeld Travellers aan de deur om klusjes op te knappen, Babbeltrucs, WhatsApp groepen in de straat/wijk. Sociale cohesie, Buren geschillen, Senioren en veiligheid en het voorlichten om te voorkomen van allerlei soorten van criminaliteit. Ook een bezoekje aan het bureau hoort tot de mogelijkheden om met mij van gedachten te wisselen. U bent van harte welkom.

Met politionele groet Hans Steenbergen

Sociaal

Buurtinitiatief, idee of nieuwe club

Heeft u een idee om Elsrijk of uw buurt leefbaarder en leuker te maken? En kun u hierbij een steuntje in de rug gebruiken? Dan kan Stadsdorp Elsrijk u hierbij helpen.

Wilt u een club starten of een werkgroep oprichten? Ook dan staat Stadsdorp Elsrijk voor u klaar met advies, ondersteuning en kunnen we eventueel ruimte bieden in Huis Elsrijk of de Blokhut.

Is er al een club of initiatief, maar zijn de gegevens nog niet compleet? Dan vragen we u om ook onderstaand formulier in te vullen, zodat we de gegevens in ons adressenbestand kunnen aanvullen.

Als u het formulier invult, nemen we daarna contact met u op om uw idee te bespreken. En samen te kijken wat we voor u kunnen betekenen. 

Klik hier voor het aanmeldformulier >>

Sociaal

Helpende hand nodig?

Door onderstaand formulier in te vullen vraagt u om hulp uit de buurt.

Klik hier voor het aanmeldformulier >>

Het kan een kleine vraag zijn waar iemand uit de buurt u eenmalig of een aantal keer mee kan helpen. Denk bijvoorbeeld aan een boodschap doen, een klein klusje in huis of tuin, de hond een keer uitlaten, naar de huisarts brengen of af en toe een praatje komen maken. Het gaat om kleine klusjes die je als buren voor elkaar doet.

De wijkcoach zal contact met u opnemen over uw vraag. Samen stelt u een korte oproep op die de wijkcoach zal verspreiden in de buurt en via digitale kanalen. De oproep is volledig anoniem, zodat u niet ineens vreemde mensen voor de deur hebt staan.

De wijkcoach bemiddelt tussen u als vrager en de ander als aanbieder van hulp. Op deze manier proberen we heel dichtbij hulp voor u te zoeken. U leert misschien weer nieuwe buren kennen en wie weet kunt u vaker een beroep op hen doen.

Sociaal

Jaarverslag 2020

Ondanks corona hebben we als Stadsdorp Elsrijk het afgelopen jaar niet stilgezeten. In het jaarverslag kunt u lezen wat wij het afgelopen jaar hebben kunnen realiseren.

Heeft u nog suggesties hoe we onze wijk nog leuker kunnen maken voor iedereen?

Mail ons uw tips of suggesties naar : info@stadsdorpelsrijk.nl

Klik hier om het jaarverslag te downloaden / te lezen >>

Sociaal

Budget voor je buurtinitiatief

Heb je ook zo’n zin om met de straat of je buurt iets te doen? Lekker naar buiten met z’n allen, elkaar ontmoeten. Ga je samen met je buren een zomers straatfeest organiseren, een sportmiddag of heb je een ander leuk idee om samen met de buren te doen? Dan kun je bij Stadsdorp Elsrijk een tegemoetkoming in de kosten aanvragen.

Voor een zomers straatfeest is bijvoorbeeld maximaal € 200,- beschikbaar. Voor andere initiatieven wordt per initiatief bekeken wat er nodig is en wat de straat zelf kan bijdragen.

Mail naar info@stadsdorpelsrijk.nl voor meer informatie of het aanmelden van je buurtactiviteit.

Sociaal

Eerste Wijkkrant Elsrijk

Donderdag 24 juni heeft burgemeester Tjapko Poppens de eerste wijkkrant van Stadsdorp Elsrijk in ontvangst genomen. Deze wijkkrant is ontwikkeld door Stadsdorp Elsrijk en wordt verspreid onder alle bewoners van Elsrijk. Eerste exemplaar Burgemeester Tjapko Poppens heeft in Huis Elsrijk het eerste exemplaar van de wijkkrant in ontvangst genomen. Het eerste exemplaar werd overhandigd door Karin Dumasy, bestuurslid en lid van de werkgroep communicatie die de wijkkrant heeft ontwikkeld.

Waarom een wijkkrant

In coronatijd is gebleken dat er behoefte is aan een papieren, en ‘bewaarbaar’ medium, een communicatiespil die de basis is voor heldere informatie, nieuwtjes, tips en weetjes. Denk aan informatie over het Stadsdorp , de buurt (zowel historisch als actueel), zorgverleners en ook welke activiteiten er plaatsvinden georganiseerd door buurtbewoners en instellingen zoals het Openluchttheater Elsrijk en het Amstelveens Poppentheater. Voor de migranten in de wijk is een aantal artikelen in het Engels vertaald. Deze krant is informatief, onderhoudend en verbindend. De krant wordt verspreid door buurtbewoners. Een digitale versie van de krant is vanaf volgende week beschikbaar op de website van Stadsdorp Elsrijk. De volgende editie komt in het najaar uit; in 2022 zullen zelfs drie edities worden uitgegeven.

Nieuwe huisstijl

De uitgave van de krant is tevens de start van een nieuwe huisstijl. Vanuit het Stadsdorp was er behoefte aan een nieuwe en heldere huisstijl die behalve herkenbaar ook toepasbaar is voor alle social media en andere uitingen zoals de nieuwe website.

Nabuurschap

Stadsdorp Elsrijk is in 2014 opgericht. Bewoners uit de wijk hebben de handen ineen geslagen om voor elkaar iets te betekenen en om te kijken naar elkaar; dat is nabuurschap. De nieuwe krant vergroot de zichtbaarheid van Stadsdorp Elsrijk en hoopt daarmee te laten welke initiatieven en activiteiten er door en voor bewoners zijn.

De slogan ‘door Elsrijkers voor Elsrijkers’ wordt hiermee uitgedragen

Klik hier om de digitale Wijkkrant Elsrijk te lezen >>

Gezondheid

Nabuurschap, burenhulp in Elsrijk

Nabuurschap, burenhulp in Elsrijk

De buren om hulp vragen is niet voor iedereen de gewoonste zaak van de wereld. En toch zijn het vaak de mensen die vlakbij wonen die best iets willen betekenen voor de ander. Om die vraagverlegenheid te doorbreken heeft Stadsdorp Elsrijk de Nabuurschap Hulpkaart ontwikkeld.

Op vrijdag 7 mei heeft wethouder Marijn van Ballegooijen de eerste Nabuurschap Hulpkaart overhandigd aan Wilke Peeters, coördinator van Medisch Centrum Zonnestein. Zoals wethouder van Ballegooijen aangaf een belangrijke stap om de samenwerking tussen zorg & welzijn te bevorderen. Met deze handeling is de samenwerking tussen Stadsdorp Elsrijk en MC Zonnestein op het gebied van welzijn in de wijk bekrachtigd. Het is een eerste stap naar het vorm geven van Welzijn op Recept. Een werkwijze waarbij er niet alleen gekeken wordt naar de medische klachten van een patiënt, maar ook gekeken wordt hoe het welzijn van de patiënt bevordert kan worden.

Via het aanmeldformulier ‘Kunt u een helpende hand gebruiken?’ kunnen mensen zich aanmelden.

Samen met de hulpvrager gaat de wijkcoach in gesprek om te horen wat er precies nodig is en of de persoon al mensen in de buurt kent.

In overleg met de hulpvrager wordt een flyer (‘Kunt u mij helpen’) met de hulpvraag huis-aan-huis in de buurt verspreid. Dit gebeurt anoniem, om te voorkomen dat mensen met verkeerde bedoelingen ineens aan de deur staan.

Buurtgenoten die willen helpen melden zich bij de wijkcoach. De wijkcoach maakt vervolgens de verbinding tussen vraag en aanbod. We willen met deze methode niet alleen bewoners in Elsrijk helpen, maar vooral ook de sociale samenhang in de straat stimuleren. Elkaar kennen kan zo’n verschil maken in het woongenot en veiligheidsgevoel.

Aanmelden kan via dit formulier >>

Wijkcoach:

Sacha de Ruiter

Werkdagen: maandag – woensdag – donderdag

Huis Elsrijk  

Graaf Aelbrechtlaan 138

1181 SZ Amstelveen 

Gezondheid

Inloopspreekuur weer van start

Het inloopspreekuur is een samenwerking tussen de wijkcoach, ouderenadviseur en maatschappelijk werker van de wijk.

U kunt terecht met vragen met betrekking tot uw welzijn, vragen over leefbaarheid of bijvoorbeeld een vraag waarvan u niet goed weet bij wie u met deze vraag kunt aankloppen. We helpen u graag op weg!

Het inloopspreekuur is zonder afspraak te bezoeken. De wijkcoach, ouderenadviseur of maatschappelijk werker is er voor u.

U bent elke maandag tussen 10.30 en 11.30 uur welkom in Huis Elsrijk, Graaf Aelbrechtlaan 138, Amstelveen.

Wijkcoach: Sacha de Ruiter

Ouderenadviseur: Ines Steevens

Maatschappelijk werk: Moenes Tafakori

Duurzaamheid

Geslaagde Schoon Elsrijk actie

'Pas als je goed gaat kijken, zie je hoeveel zwerfafval er ligt.'

Dit is één van de reacties van een deelnemer aan de allereerste Schoon Elsrijk opschoonactie. Er lag veel. Heel veel. Er zijn door de 23 deelnemers maar liefst 27 volle vuilniszakken met zwerfvuil opgehaald. Mondkapjes, peuken, flesjes en blikjes voeren de boventoon. Maar ook een leeg bierkratje of een 'verplaatst' naambord werden gevonden.

Organisator Maarten de Haan kijkt terug op een geslaagde eerste editie. Het smaakt naar meer. Tenslotte is er altijd zwerfafval op te ruimen. We houden u op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen.

Meer weten of u al aanmelden voor een volgende dag, meldt je aan voor de Schoon Elsrijk WhatApps groep: https://chat.whatsapp.com/CcMBLTCbfW81tfJqq9DWAz

Cultuur

Elsrijkers in het nieuws

Ik ben Denise Dickmeis en woon in Amstelveen.

Sinds ik niet meer beroepsmatig bezig ben, kon ik weer tijd vrij maken voor mijn grote hobby, schilderen en tekenen. Eerst via kleine particuliere groepjes. Later onder begeleiding van een kundige docent bij de SAKB. Om mij nog verder te bekwamen in technieken en kennis van de kunstgeschiedenis ben ik in 2015 aan de Kunstacademie Crejat in Alkmaar gaan studeren. In Alkmaar ben ik nu bezig met de Academische jaren en ook op het SAKB ben ik nog steeds actief aan het schilderen.

Mijn werken zijn heel verschillend. Van figuratief naar abstract en met verschillende materialen komen ze tot stand. Het ligt helemaal aan het onderwerp waar ik mee bezig ben. Vaak hebben ze een maatschappelijke ondertoon.

Deze serie "Vrouwen in de wereld" is tot stand gekomen, door een artikel, dat ik las in de krant, over de soms nog, ontluisterende, ongelijkwaardige plaats van de vrouwen in de wereld. Hoewel de positie van veel vrouwen al stukken vooruit is gegaan, is journalistieke aandacht voor dit onderwerp, nog wel steeds hard nodig.
De afbeeldingen zijn geschilderd in grijs/ wit en zwart. Dit geeft het werk een soort neutraliteit. Alle vrouwen zijn gelijk, ook al verschillen zij onderling.
De kleur die wel is gebruik, in de afbeelding verwijst naar haar omgeving of de gemeenschap waarin zij zich bevind en de maatschappelijke achtergrond, gewoontes en dreigingen waar zij misschien mee te maken kan krijgen. Soms is de "hint" lastig te vinden. Hoe meer jezelf weet over " vrouwen in de wereld" hoe sneller je de hint zult kunnen interpreteren.

Een aanzet voor de kijker om misschien bewuster te worden hoe de positie van de vrouw er nu voor staat en gericht mee te willen werken aan een gelijkwaardige plaats van vrouwen over de hele wereld.

Rond internationale vrouwendag zie je mijn werk geëxposeerd op en rond het Stadshart.

Zoom