Apostolisch Genootschap

Apostolisch Genootschap

Waar

Graaf Aelbrechtlaan 140 Amstelveen

Aanmelden

Apostolisch Genootschap - info@apgen.nl

Taalvijver

De Taalvijver helpt basisschoolleerlingen in de leeftijd van 4 tot en met 12 jaar (groep 2 t/m 8) die in hun thuissituatie onvoldoende in aanraking komen met de Nederlandse taal.

Op een aantal locaties in Amstelveen helpen taalcoaches bij het vergroten van de woordenschat, lezen ze samen, spelen ze taalspelletjes en maken ze taaloefeningen. Er is ook een Huiswerkpunt voor leerlingen van groep 7 en 8 en eersteklassers. 

Vrijwilligers

Gemiddeld 30 vrijwilligers zijn verbonden aan De Taalvijver. Zij helpen ongeveer 80 kinderen met de Nederlandse taal. Spelenderwijs en met veel creativiteit en enthousiasme werk je als vrijwilliger in kleine groepjes met deze kinderen.

Meld je kind(eren) aan!

Je kunt je kind(eren) aanmelden door een mail te sturen naar detaalvijver@wereldbuur.nu of op de locatie tijdens de aangegeven tijden. Per locatie wordt bekeken of het kind meteen kan starten of dat het op een wachtlijst wordt geplaatst.​

​De kinderen krijgen gedurende 1 jaar hulp van taalcoaches. In overleg kan deze periode worden verlengd.

Taalclub voor ouders

Terwijl de kinderen van het project De Taalvijver worden geholpen met de Nederlandse taal zitten de ouders te wachten. Dat is jammer, want zij zouden ook hulp kunnen gebruiken bij het spreken van Nederlands. Die hulp biedt Wereldbuur met de hulp van taalvrijwilligers op twee locaties: Alleman en Huis Elsrijk.

Waar

Graaf Aelbrechtlaan 138 Amstelveen

Aanmelden

Taalvijver - detaalvijver@wereldbuur.nu

Schrijfclub A

Iedere maand komt de schrijfclub op donderdagmiddag van 13.00 tot 15.30 samen in het wijkgebouw Stadsdorp Elsrijk (Graaf Aelbrechtlaan 138 Amstelveen). Dat doen we nu alweer 3 jaar. Op een speelse manier diepen we onze herinneringen op en komen zo tot schrijven. Dat is verrassend en plezierig. Door het schrijven geven we structuur aan onze ervaringen en herinneringen. We lezen onze stukjes aan elkaar voor en luisteren met open hart. Door het delen krijgen die ervaringen een verrijkte betekenis. In de drukte van de dag komen we er niet altijd toe om te focussen op wat in ons leeft. Samen lukt het prima. We schrijven autobiografisch over allerlei thema’s. Want een van de doelen is om een boek te maken, een bijzonder naslagwerk voor onszelf en eventuele kinderen of kleinkinderen. Één lid publiceerde al meerdere boeken.

Ieder lid is via zijn eigen pad tot schrijven gekomen. Bijvoorbeeld via een schrijfcafé, schrijfcursus of haikukring. De leden van het eerste uur volgden de kennismaking- en basis schrijfcursus (2017) van docente Connie van Gils. Daarna schreven ze in 2018 zelfstandig verder als eerste schrijfclub in het wijkcentrum van Elsrijk. In 2019 gaf Connie een laatste workshop: van ruw materiaal tot manuscript. Enige schrijfervaring is prettig, want het is geen beginnerscursus, maar ook niet strikt noodzakelijk, het begint altijd met jou zelf.

Belangstellenden besluiten na 3 x in wederzijds gesprek met de huidige leden of ze verder willen gaan met deelname van de schrijfclub. Inmiddels telt de schrijfclub 8 (soms 9) actieve leden. Op dit moment is dat voldoende want een al te grote groep is minder goed werkbaar. Je kunt je wel opgeven voor de wachtlijst en alvast onderling met elkaar gaan schrijven als je heel enthousiast bent. Wat je nodig hebt is een schriftje en een pen en de bereidheid om in toerbeurt de middag voor te bereiden.

Aanmelden kan via onderstaand contactformulier.

Waar

Graaf Aelbrechtlaan 138 Amstelveen

Aanmelden

Stadsdorp Elsrijk - info@stadsdorpelsrijk.nl

aardkind atelier

Keramiekatelier voor keramieklessen aan volwassenen en kinderen, kinderfeestjes en verkoop van keramiek uit voorraad en in opdracht als persoonlijk cadeau, gedenkobject of urn voor mens of dier

Waar

Doctor Kuyperlaan 18 Amstelveen

Aanmelden

Lucia Sancho - Lucia@aardkind.nl - 31628277756

Inloopspreekuur Participe-Stadsdorp

Maandag 5 oktober van 10.30 - 11.30 uur start Participe in samenwerking met Stadsdorp Elsrijk een nieuw spreekuur in Huis Elsrijk. Heeft u vragen of problemen waar u eens met iemand over wilt praten? Maatschappelijk werkers en ouderenadviseurs van Participe Amstelland luisteren en denken graag met u mee.

We helpen u bij praktische vragen, bijvoorbeeld rond huisvesting, inkomen, werk en bij vragen rond scheiding en opvoeding. Hierbij kunnen we informatie geven over regelingen die hiervoor gelden en met u meedenken welke stappen u kunt zetten.

Het spreekuur is voor volwassenen in Amstelveen, u kunt er gratis gebruik van maken. Loop gerust binnen bij Huis Elsrijk (Graaf Aelbrechtlaan 138) op maandagen van 10:30 tot 11:30 uur.

Voor meer informatie zie de website >>

Waar

Graaf Aelbrechtlaan 138 Amstelveen

Aanmelden

Sacha de Ruiter - sacha@stadsdorpelsrijk.nl

Duurzaam Elsrijk - 30-er jaren project

22/5/2020 Buurtactie Duurzaam Elsrijk:

publicatie Energie Adviesrapporten

Lees nu de samenvatting van de adviesrapporten (link volgt nog)

In het kader van de Buurtactie Duurzaam Elsrijk heeft De Groene Grachten voor vijf voorbeeldwoningen een Advies- op Maat gemaakt. De samenvattingen van deze rapporten zijn nu beschikbaar. Hierin staan de belangrijkste onderdelen van het advies waaronder alle mogelijke energiebesparende maatregelen.

De volledige rapporten zijn in te zien bij Jurjen Penn; 06-54397273 of advocaat@jurjenpen.nl.

Informatieavond adviesrapporten

Afhankelijk van de Corona maatregelen kunnen we hopelijk in september een informatieavond organiseren waarop de adviesrapporten worden gepresenteerd en toegelicht door De Groene Grachten.

Tijdens de avond kunt u tevens de vragen stellen die u over de adviezen heeft.

Tevens zal er op de informatieavond aandacht worden besteed aan de Groene Menukaart die voorafgaande aan de avond voor Elsrijk beschikbaar wordt gesteld.

Dit is een website gericht op de verduurzamingsmogelijkheden van jaren ’30 woningen in Elsrijk waarin ook informatie uit de adviesrapporten is verwerkt.

Informatieavond groepsaankoop

Ongeveer twee maanden na de presentatie van de energieadviezen en de Groene Menukaart start de groepsaankoop met een concreet aanbod van energiemaatregelen van verschillende leveranciers voor bijvoorbeeld isolatie en energieopwekking. Op deze avond wordt het aanbod en het proces uitgebreid toegelicht door het Regionaal Energieloket. U wordt te zijner tijd voor deze avond uitgenodigd.

Nog vragen?

Heeft u nog vragen over het verloop van de buurtactie? Neem dan contact op met Stadsdorp Elsrijk door te mailen naar duurzaam@stadsdorpelsrijk.nl.

Waar

Graaf Aelbrechtlaan 138 Amstelveen

Aanmelden

Jurjen Penn - duurzaam@stadsdorpelsrijk.nl

Wilde vrede, vegan eetclub

In augustus 2019 hadden we bij stadsdorp Elsrijk een eerste kennismakingsavond met vegan hapjes. We zijn daarna met veel enthousiasme een eetclub gestart en inmiddels vieren we ons éénjarig bestaan.

Hierbij enkele ervaringen van de leden van ‘Wilde Vrede’;

“Eens per maand is het weer een klein feestje! De dames van De Wilde Vrede komen samen voor hun uitgebreide etentje op veganistische wijze! Elke tweede woensdag is een van ons gastvrouw en verwelkomt ons in haar huis of tuin. Ze schotelt ons zessen lekkere hapjes voor en heeft zich zonder uitzondering weer behoorlijk uitgesloofd. De insteek is dat geen van ons er een consequent veganistische eetgewoonte of leefstijl op na houdt en dat de eetclub samenkomt uit nieuwsgierigheid. Hoe is het om geen dierlijke voedingsmiddelen te gebruiken? Moeilijk, lekker, gedoe? Drie gangen op een gezellige avond waarop de heerlijke maaltijd tussen neus en lippen door verdwijnt, de uren verstrijken en van alles ter tafel komt. We leren elkaar elke keer weer iets beter kennen en kunnen nu na een jaar wel stellen dat veganistisch eten niet moeilijk is, wel lekker en in een club vooral heel gezellig. Een aanrader!”

Lucia

“Inspirerend, nieuwe recepten, mensen, ervaringen, lekker in de buurt, groepsgrootte en frequentie is goed”

Maria

“Ik wilde graag wat meer plantaardig eten en had echt géén idee hoe ik dat moest doen. Mijn enige vegan gerecht was een heerlijke Oosterse linzensoep. Ik dacht in die tijd dat vegans alleen linzen en kikkererwten aten. Inmiddels na een jaar ‘Wilde Vrede’ zet ik in een wip een heel aardig, kleurig en heerlijk etentje op tafel. Ik eet nu twee tot drie dagen per week zuiver plantaardig en leer iedere maand wat bij van de andere dames.”

Connie

Waar

Graaf Aelbrechtlaan 138 Amstelveen

Aanmelden

Lucia - lucia@aardkind.nl

Muziekgroep Elsrijk

Deze club kan nieuwe leden verwelkomen. Heb je belangstelling,

neem dan even contact op met Marcel.

De muziekgroep Elsrijk komt eens per maand bij elkaar om muzikale ervaringen te delen op wisselende locaties.

Focus: geïmproviseerde en klassieke muziek

Bedoeling: Inspiratie, kennis en ervaring delen en verrijken.

Activiteiten:

• muzikale ervaringen en kennis delen over muziek, muziekopnamen en muziekproducties

• elkaar informeren over:

– diverse bronnen en informatiedragers (vinyl, cd’s, NAS )

– vertrouwde en mogelijk minder vertrouwde vindplaatsen, zoals diverse internetsites, digitale netwerken en

streaming media (Spotify, etc)

– bijzondere muziekmanifestaties en concerten

_ Uitwisselingsbijeenkomsten en concertbezoek.

Uitnodiging:

De groep komt maandelijks op de derde dinsdagavond bij elkaar, op wisselende locaties. Wil je ook meedoen? Mail dan naar Marcel Don.

Je hoort dan waar en wanneer je kunt aanschuiven en wat de bedoeling van die avond is.

Vaak neemt iedereen wat muziek mee, waarover dan ook iets wordt verteld.

In de kern gaat het dan niet alleen om die muziek, maar ook om wat je er persoonlijk mee hebt.

De smaken zijn heel divers !!

Waar

Graaf Aelbrechtlaan 138 Amstelveen

Aanmelden

Marcel Don - m.l.don@planet.nl

Buurtboekenclub

We zijn op zoek naar iemand uit de wijk die de buurtboekenbieb wil beheren!

Een groot deel van de buurtboekenkast is meeverhuisd naar ons nieuwe Huis Elsrijk.

Je vind hem op de eerste verdieping. Ook hier is de boekenkast open op momenten dat er activiteiten zijn of wanneer de beheer of de wijkcoach aanwezig zijn in het pand.

De bedoeling is nog steeds dat deze door jullie gevuld worden met boeken.

De boeken kunnen vervolgens door Elsrijkers opgehaald en gelezen worden.

Geen lidmaatschap, geen administratie, geen kosten.

Waar

Graaf Aelbrechtlaan 138 Amstelveen

Aanmelden

Stadsdorp Elsrijk - clubs@stadsdorpelsrijk.nl

Wandelgroep zaterdagochtend

Elke zaterdag is er een wandelclub. Dan lopen we ongeveer 2 uur door de Parken en het Amsterdamse Bos. Als het kan, drinken we ergens koffie.

PS: Het is handig om kleingeld mee te nemen voor de koffie.

Wil je eens mee lopen, kom gerust we zien je graag.

Waar

Graaf Aelbrechtlaan 138 Amstelveen

Aanmelden

Stadsdorp Elsrijk - clubs@stadsdorpelsrijk.nl

Buurtje 20

Seldenrust 1 - 41 en 2 - 18

Laan Walcheren 5 - 19

Strandvliet 22 - 50 en 37 - 63

Brantwijk 62 - 88

Van Heuven Goedhartlaan 612 - 638

Zonnestein 72 - 142

Aanmelden

Stadsdorp Elsrijk - info@stadsdorpelsrijk.nl

Buurtje 19

Duivelandseweg 1 - 131

Duivelandsezijweg 2 - 12

LaanWalcheren 1- 2

Schouwenselaan 1 - 125

Schouwensezijweg 2 - 12

Tholenseweg 2 - 70

Bevelandseweg 2 - 12

St. Philipsland 1 - 135

Bevelandsezijweg 2 - 12

Aanmelden

Stadsdorp Elsrijk - info@stadsdorpelsrijk.nl
Zoom