Activiteiten & Clubs in Stadsdorp Elsrijk

Ontdek onze 46 organisaties en initiatieven

Kerken

Pauluskerk

https://pauluskerk-amstelveen.nl/

Aanmelden

Paulus Kerk - kerkinamstelveen@outlook.com
Theater

Openluchttheater

In het Openluchttheater dat beheerd wordt door Stadsdorp Elsrijk houden we onze jaarlijke theatervoorstellingen om culturen bij elkaar te brengen.

Aanmelden

Edu Dumasy - e.dumasy@gmail.com
Ontmoeten

vrijdagmiddagborrel

Elke eerste vrijdag van de maand organiseert het borrelteam de vrijdagmiddagborrel

Aanmelden

info@stadsdorpelsrijk.nl
Behendigheidssport

Petanque in het park

Elke donderdag petaque in Park De Ruyschlaan om 1500 uur.

Iedereen is welkom

Aanmelden

Hans Budde - clubs@stadsdorpelsrijk.nl
Koken

Buren koken voor buurtgenoten

4 september 2022

Dit initiatief staat voorlopig on hold, omdat er zich geen buurtgenoten hebben gemeld die het leuk vinden om samen met mij te koken. Als er toch iemand is die het leuk vindt om samen een keer te koken voor de buurt, neem dan vooral contact met Marieke Ritzema op via (kokendeburen@stadsdorpelsrijk.nl)

We hebben één keer gekookt in april 2022 voor de buurt in de Blokhut naast het Openluchttheater Elsrijk (De Ruwiellaan 20). Het idee is dat het menu lekker divers wordt, net zoals onze wijk.

De inloop is vanaf 17.45. De kosten bedragen maximaal € 10,- (€ 6,00 met de Amstelveense Stadspas). Op de avond zelf kan wellicht blijken dat we goedkoper hebben kunnen inkopen; we brengen de werkelijke kosten in rekening.

Aanmelden

Marieke Ritzema - kokendeburen@stadsdorpelsrijk.nl
Bijeenkomsten

uit voorzorg

Op de dag van de verpleging 12 mei houdt Suzanne Bremmers een presentatie over technologische innovaties in verpleeghuizen en thuiszorgorganisaties. De werkgroep Uit VOORzorg organiseert deze bijeenkomst.

Iedereen is welkom op deze informatieve lezing.

Tijd: 16.00 tot 17.30 uur

Aanmelden kan via: uitvoorzorg@stadsdorpelsrijk.nl

Aanmelden

Karin Dumasy
Beweging

Buitengym in Openluchttheater Elsrijk

Amstelveensport verzorgd een uurtje buitengym in het openluchttheater in Stadsdorp Elsrijk.

Tijdens deze training ben je 45 tot 60 minuten lekker actief bezig in de buitenlucht. De trainingen gaan ook door tijdens een verfrissend regenbuitje, dus kom gezellig langs. Je traint meteen alle spiergroepen door verschillende en uitdagende oefeningen.

Sporten is leuk en gezellig, maar je wilt ook uitgedaagd worden. Je grenzen opzoeken en deze proberen te verleggen. Spreekt dit je aan?

Schrijf je snel in want vol=vol!

Wanneer  :  iedere donderdag van 16:30 tot en met 17:30 uur.

Locatie    :  Openluchttheater Elsrijk,

de Ruwiellaan 20, 1181 PS Amstelveen

Kosten    : € 2,50 per keer

Aanmelden:   Beweegcoach@amstelveensport.nl

Aanmelden

M Pereira - m.pereira@amstelveensport.nl - 088 – 8585 104
Buurtjes

Een helpende hand nodig?

Door onderstaand formulier in te vullen vraagt u om hulp uit de buurt.

Klik hier voor het aanmeldformulier >>

Het kan een kleine vraag zijn waar iemand uit de buurt u eenmalig of een aantal keer mee kan helpen. Denk bijvoorbeeld aan een boodschap doen, een klein klusje in huis of tuin, de hond een keer uitlaten, naar de huisarts brengen of af en toe een praatje komen maken. Het gaat om kleine klusjes die je als buren voor elkaar doet.

De wijkcoach zal contact met u opnemen over uw vraag. Samen stelt u een korte oproep op die de wijkcoach zal verspreiden in de buurt en via digitale kanalen. De oproep is volledig anoniem, zodat u niet ineens vreemde mensen voor de deur hebt staan.

De wijkcoach bemiddelt tussen u als vrager en de ander als aanbieder van hulp. Op deze manier proberen we heel dichtbij hulp voor u te zoeken. U leert misschien weer nieuwe buren kennen en wie weet kunt u vaker een beroep op hen doen.

Aanmelden

Wijkcoach Stadsdorp Elsrijk - wijkcoach@stadsdorpelsrijk.nl
Buurtjes

Buurtinitiatief, idee of club starten?

Heeft u een idee om Elsrijk of uw buurt leefbaarder en leuker te maken? En kun u hierbij een steuntje in de rug gebruiken? Dan kan Stadsdorp Elsrijk u hierbij helpen.

Wilt u een club starten of een werkgroep oprichten? Ook dan staat Stadsdorp Elsrijk voor u klaar met advies, ondersteuning en kunnen we eventueel ruimte bieden in Huis Elsrijk of de Blokhut.

Is er al een club of initiatief, maar zijn de gegevens nog niet compleet? Dan vragen we u om ook onderstaand formulier in te vullen, zodat we de gegevens in ons adressenbestand kunnen aanvullen.

Als u het formulier invult, nemen we daarna contact met u op om uw idee te bespreken. En samen te kijken wat we voor u kunnen betekenen. 

Klik hier voor het aanmeldformulier >>

Aanmelden

Sacha de Ruiter - sacha@stadsdorpelsrijk.nl
Buurtjes

Nabuurschap in De Bergenvaarderstraat

Een goede buur is beter dan een verre vriend.

(Door Margreet Geels)

Vroeger bereikte je een verre vriend slechts per brief of met een telefoontje. Met de huidige communicatiemiddelen is die verre vriend dichtbij gekomen. Maar in geval van nood zijn goede buurtgenoten direct bij de hand.

Samenhang

Je kunt beroep op elkaar doen als het nodig is. Dit vind je terug in dat kleine, korte straatje in Elsrijk met zijn karakteristieke woningen uit het begin van de twintigste eeuw: De Bergenvaarderstraat. De jaarlijkse straat bbq, helaas de laatste twee jaar vanwege de pandemie niet doorgegaan, is een mooi voorbeeld van de samenhang in deze straat. Jong en oud doen met plezier mee, iedereen maakt een gerecht en nieuwe bewoners maken kennis met de anderen.

Nabuurschap

Zonder dat het sociale controle wordt, houden de buren met elkaar een oogje in het zeil.

‘Ik ben een weekje weg, wil jij zorgen dat er geen post uit de brievenbus steekt’?

Een onverwacht ritje naar een EHBO post, het met elkaar bijhouden van een voortuin waar de bewoner zelf niet aan toekomt. Kleine, maar belangrijke dingen, omdat je weet dat je buurtgenoten betrokken zijn bij wat er gebeurt.

Nabuurschap gaat verder dan elkaar alleen maar goeiendag zeggen op straat.

Aanmelden

Sacha de Ruiter - sacha@stadsdorpelsrijk.nl
Sociaal

Fotoclub - Gek op fotograferen?

Bent u ook een enthousiaste hobby fotograaf , en vindt u het leuk om deze hobby te delen met mede wijkbewoners, en misschien wilt u ook leren van anderen, of delen met anderen, dan hebben wij de zelfde interesse!

Na een gesprek met de wijkcoach van Stadsdorp Elsrijk neem ik het initiatief om eens te peilen of er behoefte bestaat voor een dergelijk samenkomen , waarbij uiteraard het fotograferen en ideeën over deze gemeenschappelijke hobby centraal staan.

Lijkt het u ook leuk, net zoals ik dat vind, laat het dan weten via een e-mail of telefoontje

aan mij.

Met hartelijke fotografie groet,

Herman Weber

hjweber54@gmail.com

06-20275624

Aanmelden

Sacha de Ruiter - sacha@stadsdorpelsrijk.nl
Ontmoeten

Koffie inloop door Positief Samen

Positief Samen maakt mensen blij! Onze Posidiva’s komen bij u thuis en geven iedereen die wil genieten van het leven ÈÈn op ÈÈn aandacht en als het kan maken we leuke uitstapjes. Daarnaast ondersteunen we zo ook mantelzorgers zodat zij ook kunnen ontspannen en opladen. Kijkt u gerust op mijn website www.positiefsamen.nl

Het is al een tijd een wens van mij om gezellig wat mensen elkaar te laten ontmoeten bij een kopje koffie. We zijn dan ook erg blij dat we dit nu voor elkaar hebben gekregen in de blokhut naast het openluchttheater.

Elke dinsdagochtend kunt u spontaan binnenlopen vanaf 10 uur. We zijn er tot 13.00 uur. Alle mensen die bij Positief Samen werken heten Posidiva’s en zij ontvangen u graag met een lekker kopje koffie met wat lekkers erbij.

Iedereen is van harte welkom; jong en oud. Juist de contacten tussen verschillende leeftijden is leuk. Wie weet wat voor leuke ontmoetingen er ontstaan. Wij staan er open voor en ik hoop u te kunnen ontmoeten op onze eerst koffie ochtend op 5 oktober.

Vriendelijke groet, Yvonne Breuker, www.Positiefsamen.nl, 06-38 33 68 83

Aanmelden

Sacha de Ruiter - sacha@stadsdorpelsrijk.nl
Ontmoetingsplaats

Speeltuintje De Ruwiellaan

Verslag bijeenkomst speelplaats de Ruwiellaan

Woensdagmiddag 15 september vertrokken wij (Geert projectleider Groen, Ketaki landschapsontwerpster en Maarten groentechnisch adviseur) naar het openlucht theater van Stadsdorp Elsrijk. Bij aankomst zagen wij dat de wijkcoach van het Stadsdorp (Sacha de Ruiter) voor een geweldige catering had gezorgd. Fruitcocktail, limonade met verse munt en uiteraard koffie/thee stonden uitnodigend uitgestald voor de Blokhut.

Samen met Sacha, het Stadsdorp Elsrijk en de gemeentelijke communicatie afdeling hadden wij ons best gedaan om duidelijk te maken aan de buurt dat er een bijeenkomst plaats vond voor gezamenlijk ontwerpen. Toch spannend hoeveel belangstellenden ons zouden gaan bezoeken. Stipt om drie uur kwamen er ca. 20 kinderen met ouders naar binnen lopen.

Het ging vooral om jongere kinderen tussen de 4 en 8 jaar. Verbazend hoe snel zij met de fiches om wisten te gaan. Daarna gingen ze lekker spelen, het was genoeg geweest. Het ontwerpen kreeg wat minder aandacht.

In de avond wachtte ons een nog grotere opkomst. Tegen de 50 kinderen met ouders brachten ons een bezoek. Het was al gauw een gezellige boel.

Wij liepen zo snel mogelijk tussen de groepen heen en weer. Best een kunst om overzicht te houden in groepsgewijs gekozen toestellen en individueel gemaakte lijstjes. Er kwamen voorstellen voor alternatieve toestellen zoals een glijbaan op een heuvel. Een gewone schommel met platte zitjes zoals ook in de bestaande speeltuin staat, scoorde hoge ogen.

Na het kiezen van de toestellen begonnen aanwezige kinderen en volwassenen enthousiast te ontwerpen. Met een rijke oogst van bijna wel 20 tekeningen gingen wij naar huis.

Hieronder leest u welke toestellen kinderen en volwassenen hebben gekozen:

* Schatkist

* Pendelwip

* Veerbalk

* Steltenpad

* Vogelnestschommel

* Wiebelweg

* Draaitoestel

* Knopenspeelhuisje

Wij hebben besloten op basis van suggesties de volgende toestellen toe te voegen:

* Glijbaan met heuvel

* Dubbele schommel met een plat zitje en een zitje geschikt voor baby’s

In de middaggroep was er een duidelijk verzoek voor een schommel met babyzitjes. Onze medewerkers die de speeltoestellen onderhouden, bevestigden het grote aantal ouders met jonge kinderen die de huidige speelplaats bezoeken. We hebben daarom besloten de wens voor een schommel met babyzitje uit te voeren.

Aanmelden

Sacha de Ruiter - sacha@stadsdorpelsrijk.nl
Educatie

Werkgroep Diversiteit. Wie zijn wij?

Wat willen wij?

Diversiteit betreft verschillen in cultuur, nationaliteit, religie en/ of seksuele geaardheid (LHBTI)Q. We zijn erop gericht om mensen in de wijk met een diverse achtergrond met elkaar te verbinden en via activiteiten met elkaar in contact te laten komen. Zo willen we bijdragen aan het doel van Stadsdorp Elsrijk om activiteiten te ontwikkelen credo ‘’door bewoners voor bewoners’’ zonder het hoofddoel van het bevorderen van de sociale cohesie in de wijk uit het oog te verliezen.

Vandaar dat we regelmatig educatieve wijkactiviteiten uitvoeren in huis Elsrijk en het Openluchttheater waarin informatie, cultuur en dialogen met elkaar verbonden worden.

Onder de werkgroep diversiteit van Stadsdorp Elsrijk vallen de landengroepen Indonesië en India die later nog uitgebreid worden met andere werkgroepen. De landengroepen richten zich vooral op kennis van de cultuur en achtergronden van die groepen mensen uit de bijna 140 Amstelveense culturen waarbij vooral wijkbewoners zijn betrokken. Op deze manier vormen we een netwerk in de wijk en in Amstelveen met een landelijke uitstraling.

Vooral Indonesië heeft onze belangrijke aandacht omdat Amstelveen met Amsterdam in de jaren vijftig de grootste Indische gemeenschap van het land woonde. Bovendien ligt het broersepark met het Indië-monument in de nabijheid waar wijkbewoners betrokken zijn bij de jaarlijkse Indiëherdenking op 14 augustus in het nabije Broersepark. Vanaf 2013 heeft deze stichting ter Herdenking van de Gevallenen en Slachtoffers in Nederlands-Indië een onderwijsproject waar wij vanuit Stadsdorp Elsrijk mee samenwerken.

Resultaten:

Dit heeft tot de volgende activiteiten geresulteerd:

 • Vanaf 2020: lezingen over ons gedeeld verleden met Indonesië vanaf 2020,
 • In 2021 Oost ontmoet West met Indonesische en Indiase muziekensembles,
 • In 2022: West ontmoet Oost met Indonesische muziekensembles en het Hermann Wesselinck College en in
 • 13 oktober 2022: Indonesische kookcursus. (zie betreffende video's)
 • 17 december 2022: gezamenlijke kerstviering van Stadsdorp Elsrijk en het Apostolisch Genootschap met een Japans koor (Sora), een Indonesische angklunggroep (Melodi Bambu) en een projectkoor van wijkbewoners.

Samenwerking

De diversiteitsgroep werkt ook binnen Stadsdorp Elsrijk samen met:

a. de Dialooggroep die zich met verschillende vormen van dialogen bezighoudt waaronder filosoferen zoals socratisch gesprek maar ook lezingen en discussies. In 2023 hopen we dialogen met andere culturen op te zetten.

b. de werkgroep Historisch Elsrijk op het gebied van verhalen van wijkbewoners over bijvoorbeeld de Tweede wereldoorlog of migratieverhalen. Een voorbeeld zijn de wandeltochten die voor volwassenen en leerlingen van scholen zijn georganiseerd over historische gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Coördinatoren werkgroepen:

De werkgroep diversiteit wordt gecoördineerd door Jurjen Pen: advocaat@jurjenpen.nl  

De Dialooggroep door Seerp de Blauw: deblauw@ziggo.nl

De werkgroep historisch Elsrijk door Juliette Pierens: juliettepierens35@gmail.com

De landengroep Indonesië door Edu Dumasy: e.dumasy@gmail.com

De landengroep India door Nitika Chouhan: chouhan@amstelveense-apotheken.nl

Aanmelden

Werkgroep Diversiteit - e.dumasy@gmail.com - 0206410373
Helpen

Lief en leed straten in Elsrijk

Wordt jouw straat ook een Lief & Leedstraat?

Tientallen straten in Amstelveen hebben inmiddels een Lief & Leedpotje waarmee je aandacht kan besteden aan persoonlijk lief en leed door af en toe een kleine attentie kopen voor elkaar. Een bloemetje, een presentje, een reep chocola... Het zijn kleine attenties met soms een groot effect. Buren krijgen meer oog voor elkaar en helpen sneller een handje.

Wat is een Lief & Leedpotje?

Een Lief & Leedpotje is een bedrag van 150 euro per jaar. Dit bedrag krijg je van Participe Amstelland en kun je gedurende een jaar gebruiken om aandacht te besteden aan persoonlijk lief & leed in je straat.

Denk aan een verwenpakketje voor de mantelzorger in je straat, een fruitmandje voor een zieke buurvrouw, een leuk kaartje bij een geboorte of een behaalde diploma in je straat... enzovoorts.

Kortom: het Lief & Leedpotje zorgt dat buren zich gezien, gewaardeerd en gesteund voelen in je straat. Daar knapt iedereen van op, dus ook je straat!

 Eenvoudige spelregels

Het idee van Lief & Leed is simpel en de spelregels zijn eenvoudig:

 • Er zijn minimaal twee mensen die het initiatief ondersteunen, de zogenaamde gangmakers.
 • De gangmakers maken het Lief & Leedpotje bekend in straat. We helpen je hierbij met leuke kaartjes.
 • De straat krijgt 150 euro. De gangmakers beslissen over de besteding en houden de uitgaven bij (bewaren bonnetjes).
 • De gangmakers inventariseren tips van de buren.
 • Het geld is bedoeld voor kleine attenties zoals een cadeautje of kaartje voor buren die wel wat extra aandacht verdienen. Je kan daarbij denken aan iemand die uit het ziekenhuis komt, een jubileum viert of nieuw in de straat is.

 Jouw straat ook een Lief & Leedstraat?

Heb je vragen of wil je (een deel van) je straat of flat aanmelden? Neem dan contact op met de wijkcoach van Stadsdorp Elsrijk, info@stadsdorpelsrijk.nl

Aanmelden

Sacha de Ruiter - sacha@stadsdorpelsrijk.nl
Sociaal

Werkgroep Wijkkrant Elsrijk

De eerste editie van onze nieuwe wijkkrant is een feit. En wat zijn we er blij mee. Deze wijkkrant past perfect in de realisatie van het communicatieplan, onderdeel van het plan van aanpak van het uitdagen van de gemeente Amstelveen. Onder de bezielende leiding van de nieuwe voorzitter, Seerp de Blauw, realiseert het bestuur met diverse werkgroepen, vrijwilligers en professionals het plan om publieke taken die onder de regie van de gemeente vallen zelf uit te voeren.

Door Elsrijkers voor Elsrijkers, slimmer, beter en/of goedkoper bijdragen aan leefbaarheid, welzijn en dienstverlening in onze wijk. Daarbij past, nee is noodzakelijk, om open, helder en toegankelijk te communiceren. Een vernieuwde website, een veelgelezen en hooggewaardeerde nieuwsbrief, toepasselijke leaflets, flyers en een wijkplan. Daarnaast wordt er mede onder invloed van de Corona-pandemie meer en meer gebruik gemaakt van digitale media zoals WhatsApp, Facebook en Twitter en van digitale vergadermogelijkheden als Zoom en Teams. Deze evolutie is natuurlijk en wenselijk, maar naar is gebleken is de behoefte aan een papieren, “bewaarbaar” medium onverminderd groot. Vandaar de opschoning van alle andere papieren uitingen en de herinrichting van de website. De wijkkrant als communicatiespil biedt de basis voor heldere informatievoorziening, onderhoudende nieuwsuitwisseling en verbindende tips, trucs en weetjes.

Door Elsrijkers voor Elsrijker. 

Klik hier om de digitale versie van de Wijkkrant te openen >>

Aanmelden

Werkgroep Wijkkrant - info@stadsdorpelsrijk.nl
Gezondheid

Nabuurschap, burenhulp in Elsrijk

De buren om hulp vragen is niet voor iedereen de gewoonste zaak van de wereld. En toch zijn het vaak de mensen die vlakbij wonen die best iets willen betekenen voor de ander. Om die vraagverlegenheid te doorbreken heeft Stadsdorp Elsrijk de Nabuurschap Hulpkaart ontwikkeld.

Op vrijdag 7 mei heeft wethouder Marijn van Ballegooijen de eerste Nabuurschap Hulpkaart overhandigd aan Wilke Peeters, coördinator van Medisch Centrum Zonnestein. Zoals wethouder van Ballegooijen aangaf een belangrijke stap om de samenwerking tussen zorg & welzijn te bevorderen. Met deze handeling is de samenwerking tussen Stadsdorp Elsrijk en MC Zonnestein op het gebied van welzijn in de wijk bekrachtigd. Het is een eerste stap naar het vorm geven van Welzijn op Recept. Een werkwijze waarbij er niet alleen gekeken wordt naar de medische klachten van een patiënt, maar ook gekeken wordt hoe het welzijn van de patiënt bevordert kan worden.

Via het aanmeldformulier ‘Kunt u een helpende hand gebruiken?’ kunnen mensen zich aanmelden. Samen met de hulpvrager gaat de wijkcoach in gesprek om te horen wat er precies nodig is en of de persoon al mensen in de buurt kent.

In overleg met de hulpvrager wordt een flyer (‘Kunt u mij helpen’) met de hulpvraag huis-aan-huis in de buurt verspreid. Dit gebeurt anoniem, om te voorkomen dat mensen met verkeerde bedoelingen ineens aan de deur staan.

Buurtgenoten die willen helpen melden zich bij de wijkcoach. De wijkcoach maakt vervolgens de verbinding tussen vraag en aanbod. We willen met deze methode niet alleen bewoners in Elsrijk helpen, maar vooral ook de sociale samenhang in de straat stimuleren. Elkaar kennen kan zo’n verschil maken in het woongenot en veiligheidsgevoel.

Als familielid, zorg- of hulpverlener spreekt u wellicht familieleden/patiënten/cliënten die af en toe burenhulp kunnen gebruiken. Wijs hen op de mogelijkheid de hulpkaart in te vullen of contact op te nemen met de wijkcoach.

Wijkcoach:

Sacha de Ruiter

Werkdagen: maandag – woensdag – donderdag

Huis Elsrijk  

Graaf Aelbrechtlaan 138

1181 SZ Amstelveen 

Waar

Graaf Aelbrechtlaan 138
Amstelveen

Aanmelden

Sacha de Ruiter - sacha@stadsdorpelsrijk.nl
Sociaal

Rommelroute Elsrijk 25 september 2022

Rommelroute Elsrijk 25 september van 11 tot 15 uur

Ook evalueren we dit jaar weer de Rommelroute om het ieder jaar een beetje beter te maken. Heeft u verkocht of was u bezoeker vul dan onderstaand evaluatieformulier in en maak kans op een leuke verrassing.

https://forms.gle/hcVREwLuNDQzLF4c9 

We kunnen terugkijken op een geslaagde dag. Meer dan 70 deelnemers. Mooi weer tot 14 uur, veel mensen op de been / fiets. Bij minimaal 3 deelnemers per straat heeft Stadsdorp Elsrijk borrelpakketten rondgebracht. Buurtborrels in vele straatjes ..... waar weer nieuwe buurtinitiatieven ontstaan!.

-------------------------------------------------------------------------------------------

De Rommelroute valt samen met het weekend waarin de Landelijke Burendag plaats vindt.

U kunt, als bewoner buurten bij de buren, snuffelen naar leuke spulletjes, maar ook de buren en de buurt meer leren kennen. Uiteraard zijn ook mensen van buiten de wijk welkom om door de buurt te lopen. Iedere deelnemer is herkenbaar aan een raamposter, die u als u zelf mee wil doen, na inschrijving zelf kunt uitprinten.

Regels

Wat mag wel?

 • 2e hands spullen verkopen voor een vriendenprijsje, net als op Koningsdag.
 • Eigen gemaakte spullen (niet commercieel) verkopen.
 • Op eigen terrein, voortuin, tuin, garage je spullen uitstallen.
 • Iets te eten of drinken weggeven om het gezelliger te maken.

Wat mag niet?

 • geen commerciële verkoop
 • geen verkoop etens- en drinkwaren
 • op stoep of openbaar terrein gaan zitten met je spullen. Daarvoor heeft de organisatie geen vergunning.

Tips:

 • Versier uw huis of tuin. Hiermee trekt u meer aandacht!
 • Maak buren ook enthousiast om mee te doen aan de rommelroute.
 • Voorkom zwerfvuil: stel uw huisvuilcontainer beschikbaar voor bezoekers.
 • Nodig iedereen die u kent uit om naar de rommelroute te komen!

In 2020 waren er ca. 50 deelnemende buurtbewoners en in 2021 en 2022 meer dan 70 deelnemers.

Hoe meer deelnemers hoe gezelliger het wordt in de straten van Elsrijk!

Aanmelden

coby_cornielje@hotmail.com
Duurzaamheid

Plantenbiebs Amstelveen

Sinds het voorjaar 2021 Elsrijk zijn de eerste plantenbiebs i.o. Elsrijk een feit.

Een plantenbieb is een kastje of tafeltje met stekjes, plantjes of bijvoorbeeld bloembollen. Het staat in je voortuin, zodat voorbijgangers een plantje kunnen ruilen. De plantjes zijn altijd gratis mee te nemen.

Ook in 2022 worden er weer flink stekken en planten uitgeruild.

In het voorjaar van 2022 is er een nieuwe combi-planten-boeken-bieb-kast geplaatst bij het Stadsdorp Elsrijk 'honk' aan de Graaf Aelbrechtlaan, een groot succes!

Hoe werkt het?

Iedereen mag meedoen, het is heel eenvoudig:

 • Je zoekt of maakt een kastje of tafeltje. Houd het simpel: bijv. opbouwen van fruitkisten, je kunt het wel/niet verven, je geeft het wel/niet een dakje.
 • Je zet je plantenbieb in je voortuin.
 • Je zorgt voor stekjes van buiten- e/o binnen-planten, e/o zakjes met zaden van de bloemen uit je eigen tuin.
 • De stekjes kun je aanbieden in kartonnen koffiebekertjes, plastic toetjesbakjes of je herbruikte plastic bloempotten, kortom vaak gerecycled materiaal.

Je kunt jouw plantenbieb aanmelden via het onderstaand contactformulier.

Plezier van plantenbiebs

We gaan ervan uit dat deze actie zorgt voor meer:

 • buiten zijn, want je bent bezig met stekken en wandelt naar plantenbiebs;
 • groenvariatie in de buurt;
 • hobbyplezier, nl. met planten bezig zijn;
 • verbinding in de buurt, want er zullen vast gesprekken ontstaan in de voortuinen.

Welke plantenbiebs zijn er sinds 2021 in Amstelveen actief?

 • Bij Stadsdorp Elsrijk > Graaf Aelbrechtlaan 138, Apostolische kerk (Elsrijk)
 • Bij Coby > Heemraadschapslaan 43 (Elsrijk)
 • Bij Evelien > Jacob de Graeflaan 101 (Randwijck)
 • Bij Jacqueline > Molenweg 41 (Patrimonium)
 • Bij Astrid > Vierlingsbeeklaan 14B (Bovenkerk)

Kom vooral langs om inspiratie op te doen! Je kunt ‘plantenbiebs Amstelveen’ ook volgen op Facebook en Instagram.

Wij willen gaag beandrukken dat de 'sportieve regel' is dat er stekken/plantjes/planten/zaden geruild kunnen worden.

Aanmelden

Coby Cornielje - info@stadsdorpelsrijk.nl
Clubs

Schoon Elsrijk

Help mee om onze mooie wijk schoon te houden!

We hebben grijpers en afvalzakken klaar staan in Huis Elsrijk, doe een paar uurtjes mee, en het is nog gezelliger als je het samen met een vriend of vriendin doet natuurlijk!

Als je het leuk vindt om mee te doen, meldt je dan aan voor de Schoon Elsrijk via het contactformulier hieronder.

Aanmelden

Duurzaam Elsrijk - duurzaam@stadsdorpelsrijk.nl
Clubs

Duurzaam Elsrijk

Duurzaamheid is natuurlijk een nogal breed begrip dus we hebben het opgebroken in verschillende sub-thema’s:

1.     Energietransitie – door minder- (bv. isoleren) en hernieuwbare (bv. zonnepanelen) energie te gebruiken

2.     Groen – meer groen in buurt door bv. plantenbiebs en wormenhotels

3.     Klimaatadaptatie – minder hitte in de wijk en meer plek voor water door bv. tegelwippen en groene daken

4.     Recycling – naast het afval scheiden, denk hierbij ook aan repareren i.p.v. weggooien m.b.v. het Elsrijk Repair Café en organisch materiaal composteren d.m.v. een wormenhotel

De werkgroep Duurzaam Elsrijk bestaat uit: Adri, Lena, Jurjen, Coby, Jacqueline, Maarten en Nico.

En we zijn nog op zoek naar nieuwe werkgroep leden die nieuwe initiatieven willen opzetten en bestaande versterken, dus meld je aan! 

Waar

Graaf Aelbrechtlaan 138
Amstelveen

Aanmelden

Duurzaam Elsrijk - duurzaam@stadsdorpelsrijk.nl
Kerken

Apostolisch Genootschap

Apostolisch Genootschap

Waar

Graaf Aelbrechtlaan 140
Amstelveen

Aanmelden

Apostolisch Genootschap - info@apgen.nl
Activiteitencentrum

Taalvijver

De Taalvijver helpt basisschoolleerlingen in de leeftijd van 4 tot en met 12 jaar (groep 2 t/m 8) die in hun thuissituatie onvoldoende in aanraking komen met de Nederlandse taal.

Op een aantal locaties in Amstelveen helpen taalcoaches bij het vergroten van de woordenschat, lezen ze samen, spelen ze taalspelletjes en maken ze taaloefeningen. Er is ook een Huiswerkpunt voor leerlingen van groep 7 en 8 en eersteklassers. 

Vrijwilligers

Gemiddeld 30 vrijwilligers zijn verbonden aan De Taalvijver. Zij helpen ongeveer 80 kinderen met de Nederlandse taal. Spelenderwijs en met veel creativiteit en enthousiasme werk je als vrijwilliger in kleine groepjes met deze kinderen.

Meld je kind(eren) aan!

Je kunt je kind(eren) aanmelden door een mail te sturen naar detaalvijver@wereldbuur.nu of op de locatie tijdens de aangegeven tijden. Per locatie wordt bekeken of het kind meteen kan starten of dat het op een wachtlijst wordt geplaatst.​

​De kinderen krijgen gedurende 1 jaar hulp van taalcoaches. In overleg kan deze periode worden verlengd.

Taalclub voor ouders

Terwijl de kinderen van het project De Taalvijver worden geholpen met de Nederlandse taal zitten de ouders te wachten. Dat is jammer, want zij zouden ook hulp kunnen gebruiken bij het spreken van Nederlands. Die hulp biedt Wereldbuur met de hulp van taalvrijwilligers op twee locaties: Alleman en Huis Elsrijk.

Waar

Graaf Aelbrechtlaan 138
Amstelveen

Aanmelden

Taalvijver - detaalvijver@wereldbuur.nu
Buurtinitiatief

Schrijfclub A

Iedere maand komt de schrijfclub op donderdagmiddag van 13.00 tot 15.30 samen in het wijkgebouw Stadsdorp Elsrijk (Graaf Aelbrechtlaan 138 Amstelveen). Dat doen we nu alweer 3 jaar. Op een speelse manier diepen we onze herinneringen op en komen zo tot schrijven. Dat is verrassend en plezierig. Door het schrijven geven we structuur aan onze ervaringen en herinneringen. We lezen onze stukjes aan elkaar voor en luisteren met open hart. Door het delen krijgen die ervaringen een verrijkte betekenis. In de drukte van de dag komen we er niet altijd toe om te focussen op wat in ons leeft. Samen lukt het prima. We schrijven autobiografisch over allerlei thema’s. Want een van de doelen is om een boek te maken, een bijzonder naslagwerk voor onszelf en eventuele kinderen of kleinkinderen. Één lid publiceerde al meerdere boeken.

Ieder lid is via zijn eigen pad tot schrijven gekomen. Bijvoorbeeld via een schrijfcafé, schrijfcursus of haikukring. De leden van het eerste uur volgden de kennismaking- en basis schrijfcursus (2017) van docente Connie van Gils. Daarna schreven ze in 2018 zelfstandig verder als eerste schrijfclub in het wijkcentrum van Elsrijk. In 2019 gaf Connie een laatste workshop: van ruw materiaal tot manuscript. Enige schrijfervaring is prettig, want het is geen beginnerscursus, maar ook niet strikt noodzakelijk, het begint altijd met jou zelf.

Belangstellenden besluiten na 3 x in wederzijds gesprek met de huidige leden of ze verder willen gaan met deelname van de schrijfclub. Inmiddels telt de schrijfclub 8 (soms 9) actieve leden. Op dit moment is dat voldoende want een al te grote groep is minder goed werkbaar. Je kunt je wel opgeven voor de wachtlijst en alvast onderling met elkaar gaan schrijven als je heel enthousiast bent. Wat je nodig hebt is een schriftje en een pen en de bereidheid om in toerbeurt de middag voor te bereiden.

Aanmelden kan via onderstaand contactformulier.

Waar

Graaf Aelbrechtlaan 138
Amstelveen

Aanmelden

Marijke Grootveld - marijkegrootveld@gmail.com
Kunstenaars

aardkind keramiek atelier

Aardkind Atelier geeft wekelijks keramieklessen aan kinderen en volwassenen. Ook is er ruimte voor kinderfeestjes en keramiekworkshops op afspraak. In het atelier is verkoop van gebruiksgoed en decoratief aardewerk uit voorraad en bestaat de mogelijkheid om keramiek in opdracht te maken voor een speciale gelegenheid, als persoonlijk cadeau, gedenkobject of urn voor mens of dier

Waar

Dr. Kuyperlaan 18A
Amstelveen

Aanmelden

Lucia Sancho - #VERWDlucia@aardkind.nl - 31628277756
Buurtteam

Inloopspreekuur Participe-Stadsdorp

Elke maandagochtend is er inloopspreekuur door Participe in samenwerking met Stadsdorp Elsrijk een nieuw spreekuur in Huis Elsrijk. Heeft u vragen of problemen waar u eens met iemand over wilt praten? Maatschappelijk werkers en ouderenadviseurs van Participe Amstelland luisteren en denken graag met u mee.

We helpen u bij praktische vragen, bijvoorbeeld rond huisvesting, inkomen, werk en bij vragen rond scheiding en opvoeding. Hierbij kunnen we informatie geven over regelingen die hiervoor gelden en met u meedenken welke stappen u kunt zetten.

Het spreekuur is voor volwassenen in Amstelveen, u kunt er gratis gebruik van maken. Loop gerust binnen bij Huis Elsrijk (Graaf Aelbrechtlaan 138) op maandagen van 10:30 tot 11:30 uur.

Voor meer informatie zie de website >>

Waar

Graaf Aelbrechtlaan 138
Amstelveen

Aanmelden

Sacha de Ruiter - sacha@stadsdorpelsrijk.nl
Clubs

Duurzaam Elsrijk - 30-er jaren woningen

Buurtactie verduurzaming jaren 30 woningen Amstelveen,

Op 19-9-2019 vond een druk bezochte voorlichtingsavond plaats in de Apostolische Kerk over de mogelijkheden om dertigerjaren woningen te verduurzamen. De avond werd georganiseerd door de Gemeente, Stadsdorp Elsrijk, het Regionaal Energie Loket en het Ingenieurs Bureau De Groene Grachten. De bedoeling was om een aantal woningen als voorbeeld te nemen en vervolgens te kijken of middels gezamenlijke inkoop goedkoop actie kon worden ondernomen. De planning was een vervolgavond begin 2020. De vijf voorbeelden waren op tijd gereed (zie onderaan deze tekst), maar het plannen van een vervolgavond strandde door Corona. Besloten werd om die avond na de zomer te laten plaats vinden. Ook toen lukte het door Corona niet om de avond weer in de Apostolische Kerk te houden, en werd gekozen voor een digitale avond op 22-10-2020.

De gedachte was om het vervolg over de gezamenlijke inkoop kort daarna te laten plaats vinden.Ondertussen waren er echter al acties van de Gemeente en het Regionaal Energie Loket gestart, over zonnepanelen ,groene daken en vloer en spouwmuurisolatie. Veel Elsrijkers waren inmiddels zelf al aan de slag gegaan. Voor de gezamenlijke inkoop was daardoor weinig belangstelling meer. Om die reden zien we af van een volgende avond. Diegenen die belangstelling hebben voor gezamenlijke inkoop kunnen zich alsnog meldden bij Jurjen Pen.

Op basis van de analyses van de woningen heeft Groene Grachten ook een Groen Menu kaart gemaakt voor Amstelveen: https://www.degroenemenukaart.nl/nl/amstelveen/jaren-dertig-woning

Publicatie Energie Adviesrapporten

In het kader van de Buurtactie Duurzaam Elsrijk heeft De Groene Grachten voor vijf voorbeeldwoningen een Advies- op Maat gemaakt. De samenvattingen van deze rapporten zijn beschikbaar. Hierin staan de belangrijkste onderdelen van het advies waaronder alle mogelijke energiebesparende maatregelen.

Lees nu de samenvatting van de adviesrapporten

De volledige rapporten zijn in te zien bij Jurjen Penn; 06-54397273 of advocaat@jurjenpen.nl.

Nog vragen?

Heeft u nog vragen over het verloop van de buurtactie? Neem dan contact op met Stadsdorp Elsrijk door te mailen naar duurzaam@stadsdorpelsrijk.nl.

Waar

Graaf Aelbrechtlaan 138
Amstelveen

Aanmelden

Jurjen Penn - duurzaam@stadsdorpelsrijk.nl
Eten

Vegan eetclub Wilde Vrede

Welkom bij vegan eetclub Wilde Vrede! Sinds augustus 2019 zijn we actief in onze prachtige wijk Elsrijk. Op onze kennismakingsavond kwamen we samen en deelde we vegan hapjes. Sindsdien zijn we met veel enthousiasme een maandelijkse eetclub gestart waarbij we om de beurt voor elkaar koken.

Ondertussen zijn we drie jaar verder en is er een stabiele eetclub ontstaan van zes personen die elkaar om de beurt thuis ontvangen en voor elkaar een veganistische driegangenmaaltijd koken. Deze eetclubgroep heeft zichzelf hernoemd als Vredige Wildernis en heeft ondervonden dat zes personen inclusief gastvrouw hun ideale groepsgrootte is en zo dus voltallig zijn geworden.

In navolging van de natuur, zoals een nieuwe loot aan de boom groeit, is er nu ruimte ontstaan voor het opstarten van een nieuwe eetclubgroep. Dus wij roepen een ieder op, die de geneugten van vegan koken wil onderzoeken in het goede gezelschap van medewijkbewoners, zich aan te melden!

Zodra deze nieuwe club zijn maximale groepsgrootte heeft bereikt kan er een nieuwe naam verzonnen worden en ontstaat weer ruimte voor het opstarten van weer een nieuwe club - en zo groeit de vegan beweging steeds groter!

Ter viering van de Eetclub komen alle leden van de groepjes in de zomer samen voor een gezamenlijke vegan barbecue bij de Blokhut van het Openluchttheater in Elsrijk.

Hieronder zijn enkele ervaringen opgetekend van onze leden:

“Eens per maand is het weer een klein feestje! De dames van De Wilde Vrede komen samen voor hun uitgebreide etentje op veganistische wijze! Elke tweede woensdag is een van ons gastvrouw en verwelkomt ons in haar huis of tuin. Ze schotelt ons zessen lekkere hapjes voor en heeft zich zonder uitzondering weer behoorlijk uitgesloofd. De insteek is dat geen van ons er een consequent veganistische eetgewoonte of leefstijl op na houdt en dat de eetclub samenkomt uit nieuwsgierigheid. Hoe is het om geen dierlijke voedingsmiddelen te gebruiken? Moeilijk, lekker, gedoe? Drie gangen op een gezellige avond waarop de heerlijke maaltijd tussen neus en lippen door verdwijnt, de uren verstrijken en van alles ter tafel komt. We leren elkaar elke keer weer iets beter kennen en kunnen nu na een jaar wel stellen dat veganistisch eten niet moeilijk is, wel lekker en in een club vooral heel gezellig. Een aanrader!” Lucia

“Inspirerend, nieuwe recepten, mensen, ervaringen, lekker in de buurt, groepsgrootte en frequentie is goed” Maria

“Ik wilde graag wat meer plantaardig eten en had echt géén idee hoe ik dat moest doen. Mijn enige vegan gerecht was een heerlijke Oosterse linzensoep. Ik dacht in die tijd dat vegans alleen linzen en kikkererwten aten. Inmiddels na een jaar ‘Wilde Vrede’ zet ik in een wip een heel aardig, kleurig en heerlijk etentje op tafel. Ik eet nu twee tot drie dagen per week zuiver plantaardig en leer iedere maand wat bij van de andere dames.” Connie

Aanmelden

Tineke Klok - tklok52@gmail.com - +31614621635
Clubs

Muziekgroep Elsrijk

Deze club kan nieuwe leden verwelkomen. Heb je belangstelling,

neem dan even contact op met Marcel.

De muziekgroep Elsrijk komt eens per maand bij elkaar om muzikale ervaringen te delen op wisselende locaties.

Focus: geïmproviseerde en klassieke muziek

Bedoeling: Inspiratie, kennis en ervaring delen en verrijken.

Activiteiten:

• muzikale ervaringen en kennis delen over muziek, muziekopnamen en muziekproducties

• elkaar informeren over:

– diverse bronnen en informatiedragers (vinyl, cd’s, NAS )

– vertrouwde en mogelijk minder vertrouwde vindplaatsen, zoals diverse internetsites, digitale netwerken en

streaming media (Spotify, etc)

– bijzondere muziekmanifestaties en concerten

_ Uitwisselingsbijeenkomsten en concertbezoek.

Uitnodiging:

De groep komt maandelijks op de derde dinsdagavond bij elkaar, op wisselende locaties. Wil je ook meedoen? Mail dan naar Marcel Don.

Je hoort dan waar en wanneer je kunt aanschuiven en wat de bedoeling van die avond is.

Vaak neemt iedereen wat muziek mee, waarover dan ook iets wordt verteld.

In de kern gaat het dan niet alleen om die muziek, maar ook om wat je er persoonlijk mee hebt.

De smaken zijn heel divers !!

Waar

Graaf Aelbrechtlaan 138
Amstelveen

Aanmelden

Marcel Don - m.l.don@planet.nl
Clubs

Buurtboekenclub

We zijn op zoek naar iemand uit de wijk die de buurtboekenbieb wil beheren!

Een groot deel van de buurtboekenkast is meeverhuisd naar ons nieuwe Huis Elsrijk.

Je vind hem op de eerste verdieping. Ook hier is de boekenkast open op momenten dat er activiteiten zijn of wanneer de beheer of de wijkcoach aanwezig zijn in het pand.

De bedoeling is nog steeds dat deze door jullie gevuld worden met boeken.

De boeken kunnen vervolgens door Elsrijkers opgehaald en gelezen worden.

Geen lidmaatschap, geen administratie, geen kosten.

Waar

Graaf Aelbrechtlaan 138
Amstelveen

Aanmelden

Stadsdorp Elsrijk - clubs@stadsdorpelsrijk.nl
Clubs

Leesclubs

Heb je belangstelling om je bij een leesclub aan te sluiten, neem dan gerust contact op met onze clubcoördinator via clubs@stadsdorpelsrijk.nl

Stadsdorp Elsrijk telt nu drie leesclubs.

Waar

Graaf Aelbrechtlaan 138
Amstelveen

Aanmelden

Leesclubs - clubs@stadsdorpelsrijk.nl
Clubs

Circusschool Pretpiste

KOMT DAT ZIEN; KOMT DAT ZIEN!

Onze voorstellingen staan open voor iedereen die het leuk vindt een half uur naar de vorderingen van onze artiesten te komen kijken. Laat je verrassen door wat ze al kunnen!!

Onze luchtacrobaten veranderen op dinsdag 20 dec hun gymzaal in een circuspiste met hun voorstelling in Kerstsfeer. Kom je ook kijken om 18 uur? gymzaal Roelof Venemaschool, Laan Rozenburg 17.

Op donderdag 26 januari om 17 uur en om 19 uur kunt u genieten van de vrolijke voorstelling door piraten, Burg Haspelslaan 137.

Er is nog wat ruimte voor nieuwe leerlingen.

Proefles aanvragen? Aanmelding o.v.v. naam kind en leeftijd op info@pretpiste.nl .

Circusles voor jongens en meisjes van 6 tot 18 jaar

Circus is een sport. Lenig en sterk hoef je nog niet te zijn als je wil meedoen, dat wordt je vanzelf wel. Door persoonlijke aandacht voor ieder kind ervaren de kinderen dat ze méér kunnen dan ze dachten! Dat geeft een kick en maakt ze blij.

De les op donderdag is all round

Altijd al willen lopen op zo een grote bal, of willen eenwieleren, of ballonnen vouwen. Op donderdag leer je het allemaal, eerst spelenderwijs en als je wilt leer je heel veel en lekker snel. Ieder kind kan circusartiest zijn en stralen! Loop gerust een keer binnen om de sfeer te proeven.

Waar: gymzaal 1e Montessorischool, Burg Haspelslaan 317a

 - donderdag  6-10 jaar 16.15-17.30  €249 per jaar (ca 5 euro/uur)

 - donderdag  10+ jaar 17.30-19.30   €399 per jaar (ca 5 euro/uur)

Luchtacrobatiek op dinsdagmiddag

Het specialisme luchtacrobatiek is met een kleine groep, max 9 deelnemers, daardoor €339 per jaar.

Waar: gymzaal van de Roelof Venemaschool, Laan Rozenburg 17.

- groep 1 van 17.00-18.15 (eindigt met kwartier lenigheid)

- groep 2 van 18.15-19.30 (start met warming up)

Wil je zoon/dochter eerst een proefles doen, dat kan na aanmelding via info@pretpiste.nl. Soms kan het ook als je net voor de les binnenloopt.

Zie ook de website van Pretpiste: www.pretpiste.nl of Facebook en Instragram.

Bent u enthousiast over wat Pretpiste voor kinderen (en publiek) doet, help dan een handje mee s.v.p.! Geen bureaucratische toestanden, maar concrete klusjes als bijv. reparatie van de materialen of assistentie bij voorstellingen. Je krijgt er veel voor terug! Bel gerust voor informatie met Loes: 06-3633 6683.

Klik hier om de instructievideo's te kunnen bekijken >>

------------------------------------------

Circus geeft meer dan alleen plezier:

Ongemerkt worden artiesten behendiger, leren ze samenwerken, oefenen ze evenwicht, lenigheid en kracht en leren ze zichzelf presenteren.

Circus is een sport waarin grenzen worden verlegd en iedere artiest kan schitteren !

De leukste dag van de week: vaak noemen onze artiesten de dag waarop zij trainen de leukste dag van de week !

Onze kernactiviteit zijn de wekelijkse lessen voor onze leerlingen en de jaarlijkse presentaties voor ouders en belangstellenden (meestal laatste week van januari).

In het verlengde daarvan treden we ook graag op uitnodiging op in Amstelveen e/o, bijvoorbeeld bij verzorgingstehuizen of de intocht van Sinterklaas en in het Openluchttheater Elsrijk.

Daarnaast organiseren we:

- lessen tijdens de schoolvakantie(s),

- workshops op locatie,

- circusfeestjes,

- en excursies, bijvoorbeeld deelname aan het Nederlands Kampioenschap éénwieleren.

Waar

Burgemeester Haspelslaan 137a
Amstelveen

Aanmelden

Loes Boerema - info@pretpiste.nl - 06-3633 6683
Clubs

Filmclub

FILMCLUB ELSRIJK voor iedereen die graag naar de film gaat en het leuk vindt erover na te praten. 

Ellen Schwirtz en Majorie Leurdijk zoeken een film uit die draait in Amstelveen of Amsterdam. Wij gaan elke laatste woensdag van de maand naar een film. 

Waar

Graaf Aelbrechtlaan 138
Amstelveen

Aanmelden

Majorie Leurdijk - mleurdijk@casema.nl
Clubs

Denkersclub

De deelnemers aan deze club houden zich bezig met onderwerpen op het gebied van wetenschap, filosofie en politiek. Elsrijk kent veel bewoners met een brede intellectuele interesse. Mensen die door opleiding of beroep voorzien zijn van kennis en inzicht op een bepaald vakgebied.

Denkersclub Elsrijk wil de mogelijkheid bieden elkaar scherp te houden en te voeden met nieuwe inzichten en ideeën. Soms woon je al jaren bij mensen in de buurt die je nooit spreekt over hun vakgebied. Terwijl het uitwisselen van inzichten en kennis tussen verschillende interessegebieden erg inspirerend kan zijn.

De activiteiten van deze ‘Denkersclub’ kunnen variëren van een presentatie met een bespreking tot het samen lezen en bespreken van een artikel, of het bezoeken van een lezing bij De Rode Hoed of Spui 25 of De Balie. Misschien begeven zij zich wel een keer op het gebied van de lokale politiek. Per keer komen een of meerdere onderwerpen die de deelnemers inbrengen aan bod. ‘Wat houdt je op dit moment bezig?’, dat is wat we van elkaar willen horen en bespreken. Dat kan groot of klein zijn, diepgravend of gewoon interessant.

Deelnemers kunnen elkaars inzichten toetsen en aanscherpen. De geest soepel houden en elkaar inspireren, dat is wat in deze club centraal staat.

De Denkersclub Elsrijk telt nu 20 leden en komt per jaar een keer of 6 a 7 bij elkaar, altijd op een woensdagavond van 20.00 tot 22.00 uur. De leden van de Denkersclub Elsrijk zijn vrij al dan niet aanwezig te zijn, afhankelijk van het onderwerp van de avond.

Heeft u een eigen vakgebied of een rijke ervaring op het gebied van wetenschap of techniek, filosofie of politiek, en bent u geboeid door de activiteiten van onze ‘Denkersclub’, laat dat dan even weten (clubs@stadsdorpelsrijk.nl) aan de coördinator van deze club. Ook voor meer informatie kunt u bij hem terecht.

Waar

Graaf Aelbrechtlaan 138
Amstelveen

Aanmelden

Denkersclub - clubs@stadsdorpelsrijk.nl
Clubs

Natuurclub

Welkom bij de natuurclub van Stadsdorp Elsrijk.

Wij organiseren vrijwel elke maand een tochtje om met zijn allen de natuur in onze eigen omgeving te verkennen aan de hand van wisselende thema’s.

Zo komen o.a. planten, bomen, weidevogels, vleermuizen, paddenstoelen en gierzwaluwen aan de beurt.

Hieronder vind je verslagjes terug en kun je zien wanneer activiteiten gepland staan en waar er verzameld wordt. Als je wilt mee doen aan deze activiteiten , stuur een e-mail aan natuurclub@stadsdorpelsrijk.nl of bel 0624533873.

Hou de website in de gaten! Als we op pad gaan zetten we het in de agenda!

Waar

Graaf Aelbrechtlaan 138
Amstelveen

Aanmelden

Natuurclub - natuurclub@stadsdorpelsrijk.nl
Buurtinitiatief

Uit Voorzorg

In 2019 is een projectgroep ‘ Voorbereid op Voorzorg (VOVO) in Elsrijk gestart met een onderzoek in de wijk, met als onderzoeksvraag hoe en of je je ook wilt voorbereiden op een zoveel mogelijk zelfstandige oude dag.

De resultaten van dit onderzoek zijn terug toe vinden in het rapport ‘Uit VOORzorg’, dat op 27 februari 2019 werd gepresenteerd aan de wethouder Zorg en Welzijn, Marijn van Ballegooijen. Het rapport ‘Uit VOORzorg’ is bij ons verkrijgbaar of te lezen op de website.

Een aantal van de in het rapport genoemde aanbevelingen zijn door de projectgroep opgepakt zoals het wekelijks houden van een spreekuur, het schrijven van twee kranten met actuele informatie over hoe je je kunt voorbereiden op de oude dag en het verzorgen van thema bijeenkomsten. Ook de twee kranten zijn bij ons verkrijgbaar of te lezen op de website.

Het rapport ‘Uit VOORzorg’ dat de werkgroep ‘Voorbereid op Voorzorg’ (VOVO) Elsrijk op 27 februari 2019 heeft overhandigd aan de Wethouder Zorg en Welzijn, Marijn van Ballegooijen.

Rapport 'Uit VOORzorg' >>

Spreekuur

Uit voorzorg is voor en door bewoners. Op ons gezamenlijk spreekuur met de wijkcoach en de ouderen adviseur op de maandag ochtend van 10.30 tot 11.30 kunt u bij ons terecht met vragen hoe u de eigen regie in handen kunt houden om een zinvol en betekenis vol leven te kunnen blijven leiden.

Op het spreekuur kun je met tal van vragen op het gebied van voorzorg terecht.

Bijvoorbeeld; waar moet ik aandenken voordat ik écht ouder ben, of hoe pas ik mijn huis aan, hoe houd ik mijn netwerk in tact, hoe regel ik mijn administratie digitaal of waarmee kan ik terecht bij de ouderenadviseur of wijkverpleegkundige, e.d.. Ook zullen wij indien gewenst, verwijzen naar de ouderenadviseur.

Informatiekranten

In 2019 zijn twee informatiekranten Uit VOORzorg uitgekomen. Zoveel mogelijk worden in deze kranten getracht om in te haken op de actualiteiten en relevante informatie gegeven. Deze kranten zijn huis aan huis verspreid en te lezen/downloaden van deze website.

Editie 01 - 2019 >>

Editie 02 - 2019 >>

Eventuele reacties op de inhoud graag mailen naar: uitvoorzorg@stadsdorpelsrijk.nl.

De thema bijeenkomsten in 2019 waren: Valpreventie, ‘Veiligheid om en rond Huis’ en Levenstestament. De laatste twee bijeenkomsten werden samen met Brentano georganiseerd. In 2020 organiseerde VOVO in februari een bijeenkomst om over Voorzorg te discussiëren, de Denkersclub organiseerde een bijeenkomst over Euthanasie.

Voor het najaar 2020 hadden we in de planning de volgende thema bijeenkomsten:

- Introductie Pensioencursus 

- Lezing over hoe je jezelf kunt managen 

- Lezing en dialoog over positieve gezondheid

Helaas zijn al deze thema bijeenkomsten vanwege corona uitgesteld.

Ook voor 2021 zijn optioneel al de volgende thema’s gereserveerd, die zoveel mogelijk met anderen in de wijk worden uitgevoerd:

1. Regie nu en straks 

2. Trends onderscheiden bij het zelf houden van de regie zoals: wonen, gezondheid, digitale vaardigheden (e-health) en leefstijl

3. Bij wie kan ik met mijn zorgvragen terecht? Hierbij een onderscheid maken in:

-  vragen van preventieve aard: hoe kan een een zinvol en betekenis vol leven blijven leiden? (Buurtclub Leefstijl en Uit voorzorg, wijkcoach, ouderenadviseur)

- Geïntegreerde eerste lijns zorg (huisarts)

Voor aanvullingen of vragen over de thema’s kunt u altijd contact met ons opnemen via mail: uitvoorzorg@stadsdorpelsrijk.nl

Waar

Graaf Aelbrechtlaan 138
Amstelveen

Aanmelden

Uit Voorzorg - uitvoorzorg@gmail.com
Clubs

English conversation lessons

Due to corona no classes are scheduled yet

English conversation sessions

started in October 2013 and still continue to flourish.

60 sessions were held in 2019 with 12 participants spread across 3 groups.

One lady who came to the first ever session has attended more than 120 times.

Two other ladies have attended more than 100 times.

Other current participants have been anywhere from 50 to 80 times.

Conclusion: happy people.

The sessions are currently held on Mondays and Thursdays but this can vary depending on people’s availability.

As the name suggests, the sessions are purely for conversation purposes, rather than for formal learning. Sessions take place in the homes of the participants on a rotation basis.

Enquiries for joining are also received from people living in other parts of Amstelveen and in Amsterdam, who have seen the text on the Elsrijk website and are interested in the concept.

The sessions are run by Linda Edwards, an English national, who describes herself as a tutor rather than a teacher, and who is continually delighted by the enthusiasm of the participants.

Here are some of their comments:

“We enjoy the conversations, because they are informal and in a relaxed way we learn a lot about how to communicate in English !”

“As a participant I would like to comment that these sessions contribute to perfecting the use of the English language in a very friendly setting. It does not matter if there is a difference in the knowledge of the English language between the participants, for each of us there is something to learn or to improve. I hope these sessions will continue for many years.”

“We vertellen elkaar over bijzonderheden in onze afgelopen week, geven elkaar tips over dingen die we leuk zouden vinden om te doen en leren daarmee ongemerkt de buurtgenoten in ons groepje kennen. De stemming vind ik altijd goed. Misschien is dat wel de reden van het succes van deze Stadsdorp-activiteit.”

For more information, contact Linda Edwards: linda.edwards-white@hotmail.com.lsrijk.nl

Waar

Graaf Aelbrechtlaan 138
Amstelveen

Aanmelden

Linda Edwards - linda.edwards-white@hotmail.com
Buurtinitiatief

Repair Café Elsrijk

gepubliceerd 27-8-2022

Zaterdag 17 september is het world cleanup day, men heeft mij gevraagd om een uitgifte punt te faciliteren en hier heb ik mee ingestemd, oftewel wanneer u/je langs komt om iets ter reparatie aan te bieden neem dan ook een grijper mee om een straatje schoon te maken, het verzamelde afval te deponeren in een ondergrondse container en u/je kunt de grijper rond 12:00 weer inleveren, na afloop is er hoogstwaarschijnlijk koffie en taart.

groeten, Nico

gepubliceerd 21-4-2022.

Tot nader bericht zijn we weer elke 3e zaterdag van de maand aanwezig in Nieuw Vredeveld.

tot dan

Nico

gepubliceerd 26-2-2022.

we mogen weer open onze 1e keer gaat weer op de derde zaterdag van maand maart om 10:00 bent u weer welkom in de kleine zijzaal van Nieuw Vredeveld, ingang is nog steeds in de tussengang, looproute is niet meer nodig. Tot dan.

Nico

gepubliceerd 2-1-2022

Jaarverslag 2021:

Repair Café Stadsdorp Elsrijk.

Wij zijn aangesloten bij Repair café Nederland, een organisatie gestart door Martine Postma uit Amsterdam en inmiddels wereldwijd een succes, volgens de website van RepairCafe[NvK1] .org

Behalve in Nederland zijn er ook Repair Cafés in België, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en in tientallen andere landen verspreid over de hele wereld. Het Repair Café is zelfs doorgedrongen tot India en Japan!

2.234

Repair Cafés

33.510

Schatting aantal betrokken vrijwilligers

40.212

Schatting aantal gerepareerde voorwerpen per maand

Door ziekte zijn er een paar vrijwilligers minder inzetbaar, gelukkig heb ik uitbreiding gevonden

Graag stel ik mijn vrijwilligers even aan u voor, in willekeurige volgorde:

Sabine Strauss (textiel en fiets)

Valerie van Loo (textiel)

Alfred Houdijk, (techniek)

Sander de Haan (techniek)

Hans Jaschmohl (advies)

Cis van Son (textiel)

Henny Dil (textiel)

Fons de Bont (techniek)

Bob de Groot (techniek)

Dirk Vries (techniek)

Nico van Kooten (techniek) en ontvangst.

 

 

In 2020 en 2021 hebben we ondanks Corona toch 225 reparatie verzoeken ontvangen:

 

batterij oplader 3

bladblazer 1

boormachine (accu) 2

broek 2

cd speler 1

computermuis 3

dvd speler 1

fiets 3

fiets eenwieler 5

filmprojector 3

hangertje van hout 1

keyboard 1

kinderfiets 1

klapstoel (300) 138

knijpkat 2

koffiezetmachine 3

koptelefoon 2

lamp 4

melkschuimer 1

mixer 1

naaimachine 2

navigator 1

olielampje 1

oplaadbare schroevedraaier 1

papiervernietiger 1

pepermolen 3

pick up/cd speler 1

printer 1

radio/tuner 1

sandwich-tosti ijzer 1

schuurmachine 1

snoeischaar 2

staafmixer 2

stelten 6

stofzuiger 3

stoomstrijkijzer 2

strijkbout 5

telefoon 3

terras kachel 1

tijdklok 3

verlengsnoer 2

waterkoker 1

wekkerradio 2

zaklamp 1

 

En alleen in 2021 zijn dit

Januari           3 filmprojectoren

1 lamp, succesvol totaal 3

 

Februari        1 terraskachel succesvol 1

 

Maart           3 fietsen, succesvol 3

 

April            1 computermuis

                       1 knijpkat

                       1 naaimachine

                       1 stofzuiger

                       1 tijdklok

                       1 waterkoker, succesvol 3 artikelen

 

Mei              1 houten engeltje

                       1 olielampje

                       1 printer, succesvol 2 artikelen

 

Juni                1 bladblazer

                       1 snoeischaar

                       1 stofzuiger, succesvol 3 artikelen

 

Juli                 2 broeken

                       138 klapstoelen (gebruikt in Open Lucht Theater)

                       1 radio wekker

                       1 telefoon, 14 klapstoelen waren niet meer te redden

 

 

Augustus, September en Oktober waren we beperkt open  en kregen we 28 artikelen aangeboden, hiervan hebben we 8 artikelen niet kunnen redden. En toen moesten terugvallen op de beperkte opening.

November     1 accuboormachine

                       1 afvalemmer

                       1 batterijlader

                       1 elektrische kachel

                       1 fietslamp

                       1 koffiezetmachine

                       1 kruimeldief

                       1 lamp

                       3 pepermolen

                       1 radiowekker

                       1 stoomstrijkijzer, 3 artikelen niet succesvol

 

December      1 broodrooster (nog in behandeling)

                       1 dvd speler

                       2 fietsen (nog in behandeling)

                       2 verlengsnoeren, 3 artikelen niet succesvol

 

En als ik dan terugkijk sinds begin van ons Repair Café

                       Gerepareerd 981 oftewel 79%

                       Half gerepareerd 77

                       Niet gerepareerd 176

 

Nico van Kooten,

Coördinator Repair Café

 [NvK1]

Update 15-11-2021,

de Box staat weer bij het huis van de Wijk, iets te repareren? doe dit in een plastic tas of zak met briefje waarop staat wat er aan de hand is en uw telefoonnummer of Emailadres. Na de reparatie of poging tot nemen we contact met u op.

Update 13-11-2021

Na de laatste persconferentie heb ik het besluit genomen om tot nader bericht het Repair Cafe weer in Coronastijl te houden, er komt dus weer een plastic bak bij het Huis van de Wijk, hier kunt u de artikelen in leggen voorzien van een briefje met de klacht en uw telefoon of Email,

de reparateur of ik neem dan weer contact met u op.

blijf gezond en tot ziens.

Nico van Kooten

Update 11-11-2021.

Het is weer spannend of we weer op de oude voet kunnen gaan repareren. Kom regelmatig op deze pagina voor de laatste nieuwtjes.

Het Repaircafé start weer op! Zaterdag 14 augustus van 11.00 - 15.00 uur een speciale editie in het Openluchttheater Elsrijk, De Ruwiellaan 20.

Kom langs met kleine reparaties en u wordt ter plekke geholpen.

Vanaf september is het Repaircafé weer op elke 3de zaterdag van de maand van 10.00 – 12.00 uur in restaurant BijVredeveld, Rembrandtweg 428. De ingang is verplaatst tussen het restaurant en de aanleunwoningen. Uiteraard gelden de dan voorgeschreven maatregelen. 

---------------------------------------------------

Het Repair café is onderdeel van Stadsdorp Elsrijk.

Wanneer: elke derde zaterdag van de maand

Waar: Nieuw Vredeveld (Rembrandtweg 428)

Elke 3e zaterdag van de maand kunt u bij ons terecht van 10.00 tot 12.00 uur.

Over het Repair Café

Wat doe je met een stoel waarvan een poot los zit? Met een broodrooster die niet meer werkt? Met een wollen trui waar mottengaatjes in zitten? Weggooien ? Mooi niet !

Repareer ze in het Repair Café

Repair Cafés zijn gratis toegankelijke bijeenkomsten die draaien om (samen) repareren. Op de locatie waar het Repair Café wordt gehouden, is gereedschap en materiaal aanwezig om alle mogelijke reparaties uit te voeren. Op kleding, meubels, elektrische apparaten, fietsen, speelgoed etc. Ook reparatiedeskundigen zijn aanwezig, zoals elektriciens, naaisters, timmerlieden en fietsenmakers.

Bezoekers nemen van thuis kapotte spullen mee. In het Repair Café gaan ze samen met de deskundigen aan de slag. Zo valt er altijd wel wat te leren. Wie niets heeft om te repareren, neemt een kop koffie of thee. Of gaat helpen bij een reparatie van iemand anders. Je kunt ook altijd inspiratie opdoen aan de leestafel, waar boeken over repareren en klussen ter inzage liggen. Lees hier de huisregels die in het Repair Café worden gehanteerd.

Aanmelden

Nico Van Kooten - nico@familie-van-kooten.nl
Buurtinitiatief

Werkgroep Historisch

Wie zijn wij als werkgroep Historisch?

Een aantal bewoners die buiten de wijk Elsrijk wonen (oud bewoners), een aantal bewoners die in de wijk Elsrijk wonen (bewoners), een aantal bewoners uit andere wijken van Amstelveen, de Vereniging Historisch Amstelveen, De Kruiskerk, Het Apostolisch Genootschap en Nieuw Vredeveld Brentano.

Het historisch besef van de wijk Elsrijk in Amstelveen (voorheen Nieuwer Amstel) richt zich in de eerste plaats tot de bewoners van Elsrijk en oud bewoners van Elsrijk. Als werkgroep Historisch van Stadsdorp Elsrijk zijn wij geïnteresseerd in de historie van onze wijk.

We doen een oproep aan alle ‘Elsrijkers’ om ons op de hoogte te houden van de geschiedenis van de wijk. Wij denken hierbij bijvoorbeeld aan de geschiedenis van de straten, – de architectuur, – de muziek, – de literatuur, – het openbaar vervoer, – de middenstand, – de musea, – de sport, – de bewoners, – de oorlog, – het verenigingsleven enzovoort.

De werkgroep nodigt medebewoners uit die kennis hebben van de historische ontwikkeling binnen Elsrijk of over foto’s, gedenkboeken, filmpjes of relevante objecten beschikken, ons daarover te berichten.

Waar

Graaf Aelbrechtlaan 138
Amstelveen

Aanmelden

Werkgroep Historisch - info@historischelsrijk.nl
Clubs

Bridge inloop

(7/3/2022 update)

Elke 2e en 4e zondag van de maand organiseren we de bridge-inloop In Huis Elsrijk.

Vanzelfsprekend gaan we ervanuit dat u thuis blijft als u één of meerdere klachten heeft die mogelijk op corona kunnen wijzen. En natuurlijk blijven we voorzichtig, op afstand en met schone handen.

locatie Huis Elsrijk, Graaf Aelbrechtlaan 138

De inloopzaal is open vanaf 13.30 uur. Tot 13.50 uur kunt u zich inschrijven. Dan gaan we de parenindeling maken, zodat we om 14.00 uur de eerste kaarten kunnen leggen.

En we sluiten het bridgen af rond 17,00 uur.

Daarna nemen we natuurlijk nog de tijd, voor wie dat wil, om na te praten.

Kom alleen of met een bridgepartner. Er is altijd een partner beschikbaar.

Vrijblijvend: je kunt komen als het uitkomt. Aanmelden uiterlijk om 10 voor 2.

Met vriendelijke groet, Namens “Heel Elsrijk Bridget”: elke 2e en 4e zondag.

Uw gastvrouwen:

Zosja Berdowski & Els Hamer

Waar

Graaf Aelbrechtlaan 138
Amstelveen

Aanmelden

Els - clubs@stadsdorpelsrijk.nl
Clubs

Schrijfclub B

Ons schrijfgroepje is voortgekomen uit een cursus autobiografisch schrijven van Connie van Gils. Na afloop van de cursus is ons groepje zelfstandig doorgegaan. Wij hebben niet de ambitie om een boek te schrijven, maar vinden het leuk en gezellig om 1x per maand in elkaars gezelschap te schrijven over ons eigen leven. 

Onze bijeenkomsten worden steeds door twee leden voorbereid. Op elke bijeenkomst staat één onderwerp en één schrijftechniek centraal. Bv mijn huisdier, mijn leukste verjaardag of een buitenlandse reis als onderwerp, in combinatie met bv flashback, dialoog of interne monoloog als schrijftechniek. 

Aan het einde van de bijeenkomst lezen we elkaar voor wat we geschreven hebben en geven we elkaar feedback. Herschrijft iemand thuis haar verhaal, dan maken we desgewenst aan het begin van een volgende bijeenkomst ruimte voor voorlezen en feedback. 

Sinds half maart 2020, toen de corona lockdown van kracht werd, zijn we niet meer bijeen geweest. Sindsdien sluimert ons groepje, dat inmiddels uitgedund is tot vier vrouwen.  

Wij wachten af tot corona ons de gelegenheid geeft de draad weer op te pakken. Uitbreiding van ons groepje zou leuk zijn. 

Waar

Graaf Aelbrechtlaan 138
Amstelveen

Aanmelden

Hetty - htboo@xs4all.nl
Clubs

Buurtclub Leefstijl

De basis voor Buurtclub Leefstijl is ‘positieve gezondheid’ van M. Huber. Want gezondheid is méér dan alleen niet-ziek-zijn. Er zijn zes thema’s die hierin meespelen en in Buurtclub Leefstijl aandacht krijgen: lichaamsfuncties, mentaal welbevinden, zingeving, kwaliteit van leven, meedoen met andere mensen en het dagelijks leven. De deelnemers bepalen hierin de agenda.

In de Buurtclub Leefstijl vind je buurtgenoten die op een gezellige manier samen bezig zijn met hun leefstijl. De meeste clubleden zijn 55+ en werken nog. We weten dat verantwoorde voeding, beweging en ontspanning belangrijke ingrediënten zijn voor een gezonde leefstijl.

Maar weten is anders dan doen!

We mogen mopperen als het ons even niet is gelukt, maar we vieren ook onze succesjes en zijn betrokken bij elkaar. We komen tweemaal per maand samen op dinsdagavond, meestal om 19.00 uur. De ene keer om stil te staan bij onderwerpen over leefstijl die ons bezighouden, waarvoor we soms interessante sprekers uitnodigen. De andere keer maken we kennis met een vorm van bewegen, sport of ontspanning.

De bijeenkomsten vinden meestal plaats in huis Elsrijk, Graaf Aelbrechtlaan 138. Bij mooi weer kunnen we uitwijken naar het Openluchttheater of naar de Blokhut, De Ruwiellaan 20.

Kijk ook eens op www.buurtclubleefstijl.nl (website is nog in ontwikkeling en loopt helaas achter...)

Als je interesse hebt, bel me dan even: 0651238887. Ik ben door mijn werk niet altijd bereikbaar, maar de voicemail doet wonderen. Of gebruik onderstaand formulier:

Waar

Rembrandtweg 329
Amstelveen

Aanmelden

Jolanda Peper - info@buurtclubleefstijl.nl
Clubs

Crea café

Het crea – café is bedoeld om een paar uurtjes gezellig door te brengen met mede wijkbewoners.

Jong of oud, man of vrouw, het maakt niet uit. Iedereen is welkom.

CREA omdat we het combineren met creatief bezig zijn. Dan kun je denken aan breien of handwerken. Maar ook als je zin hebt in een potje dammen, schaken of een ander spel.

CAFÉ omdat u welkom bent een lekkere kop koffie of thee te drinken en een beetje te kletsen met wijkgenoten.

Je neemt uw eigen brei- en handwerkspullen mee !

De schilderclub Elsrijk sluit aan bij de het bestaande Crea-café:

------------

Wanneer: elke week op vrijdagochtend van 10 uur tot 12 uur

Waar: Huis Elsrijk (Graaf Aelbrechtlaan 138)

Wie: alle Elsrijkers

Voor koffie of thee betaald u € 1,- (per kopje).

------------------

Voor vragen, opmerkingen of suggesties kun je terecht bij clubs@stadsdorpelsrijk.nl

Aanmelden

Clubs Elsrijk - clubs@stadsdorpelsrijk.nl
Stichtingen

Amstelveens Poppentheater

Onze doelstelling blijft altijd gericht op behoud van de eigen plaats die het theater inneemt in het locale, regionale en landelijke theaterlandschap. Ons beleid is dan ook gericht op handhaving van het bestaande artistieke niveau van de voorstellingen voor een zo breed mogelijk publiek, verbreding van activiteiten in ons unieke theater en tegelijkertijd op de verhoging van inkomsten en verlaging van kosten.

Ons aanbod bestaat uit poppen- en objecttheater, alsmede het beeldend theater in ruime zin voor een zo breed mogelijk publiek. Dit in een goede balans tussen laagdrempelige voorstellingen enerzijds en voorstellingen die een meer experimenteel karakter hebben anderzijds en enkele workshops. Voorstellingen/workshops die gebracht worden in een mix van “oude rotten” en “jonge honden”. Daarnaast vinden wij het bevorderen van de discipline belangrijk. Wij geven makers de ruimte om voorstellingen te repeteren en af te monteren en denken mee met alles wat er bij een productie maken komt kijken.

Naast de voorstellingen en workshops wordt ons theater steeds vaker verhuurd aan derden, theatergroepen, instellingen, bedrijven etc.

Wolfert van Borsselenweg 85a

1181 PH Amstelveen

info@amstelveenspoppentheater.nl

020-6450439

Waar

Wolfert van Borsselenweg 85
Amstelveen

Aanmelden

Amstelveens Poppentheater - info@amstelveenspoppentheater.nl
Theater

Openluchttheater Elsrijk.

Het openluchttheater Elsrijk is sinds 1948 gelegen in Park de Ruyschlaan in Amstelveen.

De bijbehorende 'blokhut' fungeert als kantine tijdens voorstellingen en is daarnaast ook een locatie van het Stadsdorp.

Het theater is na de renovatie van voorjaar 2015 weer springlevend.

Het theater wordt volledig gerund door vrijwilligers.

2015 is het eerste jaar dat Stadsdorp Elsrijk een aantal voorstellingen in het openluchttheater Elsrijk in Amstelveen organiseert, samen met wijkbewoners.

Het openluchttheater Elsrijk is in beheer bij Stadsdorp Elsrijk en is ontworpen door de landschapsarchitect Chris P. Broerse.

Het theater en het park vallen onder het groenbeheer van de gemeente en zijn ook haar eigendom.

Tijdens en rond voorstellingen is Stadsdorp Elsrijk eigenaar van het openluchttheater.

Hiertoe is een gebruikersovereenkomst afgesloten met de Gemeente Amstelveen.

Als er geen voorstellingen zijn is het openluchttheater vrij toegankelijk.

Er wordt bij de programmering gezocht naar een combinatie van buurtverbinding, cultuur en natuur.

Kijk op de website www.openluchttheaterelsrijk.nl voor de actuele agenda

Aanmelden

info@openluchttheaterelsrijk.nl - 06 19714013
Buurtinitiatief

Stadsdorp Elsrijk

Ontstaan

Stichting Stadsdorp Elsrijk is 24 februari 2014 officieel opgericht. Ons uitgangspunt is dat we als bewoners zelf kunnen bijdragen aan een fijne wijk om in te wonen en te leven. Per 1 januari 2015 heeft Stadsdorp Elsrijk de ‘pilotstatus’ gekregen van de gemeente Amstelveen. Dit betekent dat wij een eigen budget van de gemeente krijgen, waarmee we Huis Elsrijk en de Blokhut kunnen inrichten en bewoners activiteiten kunnen ondersteunen.

 • Stadsdorp Elsrijk is er voor en door alle inwoners en is volledig onafhankelijk.
 • In Stadsdorp Elsrijk staat eigentijds nabuurschap centraal.
 • We willen elkaar in ons stadsdorp beter leren kennen, diensten en kennis uitwisselen en activiteiten organiseren.
 • Met elkaar, voor elkaar en buiten de bureaucratische kanalen om.
 • Krachten bundelen, gelijkwaardigheid, wederkerigheid en de regie in eigen hand nemen zijn basisprincipes waarmee we eigentijds nabuurschap vormgeven om daarnaast – indien gewenst of nodig – in de toekomst de zorg in de wijk optimaal te organiseren.

Hoe? Dat staat ligt aan de bewoners uit de wijk. We nodigen je van harte uit daarover mee te denken en mee te praten. Neem eens een kijkje bij alle clubs die het Stadsdorp al rijk is.

______________________________________________

Bestuur Stichting Stadsdorp Elsrijk

Voorzitter: Seerp de Blauw

Secretaris: Karin Dumasy

Penningmeester: Hans Steenvoorden

Algemeen bestuurslid: Annemarie Wijnbergen

Algemeen bestuurslid: Coby Cornielje

Algemeen bestuurslid: Nico Egbers

______________________________________________

Eigentijds Nabuurschap

Wat is eigentijds nabuurschap?

Een onderling ruilproces tussen wijkgenoten die elkaar diensten leveren op menselijke schaal. Het gaat om wederkerigheid: iedereen heeft wel iets te geven én te nemen, van concrete vaardigheden en deskundigheid tot de warmte die iemand verspreidt en het gezelschap dat iemand kan bieden of het organiseren van een activiteit.

Eigentijds nabuurschap kenmerkt zich door gelijkwaardigheid, dialoog en het respecteren van ieders eigenheid en vrijheid.

Het doel is een woonomgeving

— waarmee je je verbonden voelt.

– waar je leuke dingen samen doet.

– waar je naar elkaar omkijkt als dat nodig is.

– waar je elkaar kent.

– waar je gezien en gehoord wordt,

– waar je jezelf kunt zijn en daarin gerespecteerd wordt.

– waar je niet afgeschreven wordt als je ouder bent, maar mee doet met wat wél te bieden hebt.

–  waarin flexibel wordt ingesprongen op wat zich aandient.

–  waarin krachten gebundeld worden.

______________________________________________

Het is natuurlijk ook handig om te weten of je in Elsrijk woont.

De grenzen van onze wijk bestaan uit:

Noord: Bella Donna, Laan Walcheren en de Rembrandtweg

Oost: De Beneluxbaan

West: het Zwarte Pad

Zuid: Mr. F.A. Van Hallweg en de Groen van Prinsterenlaan

Waar

Graaf Aelbrechtlaan 138
Amstelveen

Aanmelden

Bestuur Stadsdorp Elsrijk - info@stadsdorpelsrijk.nl
Zoom